Zajedničko saopćenje za javnost federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića i direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića

Sarajevo,

01.10.2009.

 

 

Zajedničko saopćenje za javnost federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića i direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića

 


SARAJEVO, 01. oktobar/listopad 2009. godine – Povodom današnjeg protesta Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine, koji je od strane organizatora i Federalne uprave policije ocjenjen kao skup najvišeg sigurnosnog rizika, Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, i Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izražavaju zadovoljstvo zbog činjenice da tokom protesta nije zabilježen ni najmanji incident niti je došlo do ozljeđivanja nosilaca ratnog priznanja, niti policajaca.

Također, zadovoljstvo nam je da zbog korektnog odvijanja ovog protesta, nije narušen javni red i mir ,a nije došlo ni do primjene sile od strane policije.

Posebno napominjemo da su i organizator ovog skupa, a i Federalna uprava policije u pripremi održavanja ovog protesta dali procjenu da se radi o skupu najvišeg sigurnosnog rizika.

U skladu s tim, oformljen je Operativni štab akcije, sastavljen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji je rukovodio svim policijskim radnjama. Policija je prilikom realizacije današnje akcije koristila minimum sigurnosnih mjera kako bi bila ostvarena sigurnost svih sudionika protesta. Također, povodom iskazanog nezadovoljstva od strane pojedinaca zbog načina primjene sigurnosnih mjera, policija je spremna nadležnim instancama i javnosti obrazložiti način i razloge njihove primjene.

Na kraju, želimo se zahvaliti svim članovima Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima, koji su svojim dostojanstvenim i ljudskim ponašanjem dali ogroman doprinos da ovaj protest ne bude zapamćen po povrijeđenim policajcima ili „zlatnim ljiljanima“. (KRAJ)