U organizaciji Udruženja DjeCa i u Mostaru obavljen besplatan pregled autosjedalica

Mostar,

24.10.2009.

 

SAOPćENJE ZA JAVNOST 

Obavljen besplatan pregled autosjedalica i u Mostaru


MOSTAR, 24. oktobar / listopad 2009. godine – U organizaciji bh. Udruženja za zaštitu i sigurnost djece DjeCa (Dječije Carstvo) iz Sarajeva, u subotu je u Mostaru ispred Intereksa održan prvi besplatni pregled autosjedalica, a u okviru kampanje „Autosjedalica od rođenja“.

Ovu akciju, kao i sve prethodne, podržalo je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova budući da je projekt „Prevencije smrtnosti djece upotrebom autosjedalica“ podržan Dokumentom „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013“., koji provodi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Federalno ministrastvo unutrašnjih poslova snažno podržava ovakve aktivnosti, koje imaju za cilj spašavanje ljudskih života u saobraćaju. Kada su upitanju djeca - to ima još veću važnost“, istakao je Admir Katica, savjetnik ministra koji je bio prisutan u Mostaru.


Savjetnici-volonteri Udruženja DjeCa pregled u Mostaru obavili su i uz podršku pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona u subotu od 11 do 14 sati aktivno su učestvovali u ovoj kampanji, zaustavaljaući vozila u kojima nisu bile autosjedalice, a bila su prisutna djeca, dok su savjetnici Udruženja DjeCa dijelili edukativni materijal o važnosti pravilne upotrebe autosjedalica.

„Također sve građane smo upoznali sa novim zakonskim odredbama, koje bi trebale stupiti na snagu u novembru ove godine, a prema kojima će nekorištenje autosjedalice biti kažnjivo. Pored inforamtivnog punkta, danas su svi roditelji mogli da obave i besplatan pregled autosjedalica. Zanimljivo je da je većina roditelja donijela nepostavljene autosjedalice u kojima do sada nisu prevozili djecu. Na ovom pregledu nijedna autosjedalica nije bila pravilno montirana. Najčešće pogreske pri montiranju odnose se na neodgovarajuću sjedalicu za uzrast djeteta, nedovoljno čvrsto vezano dijete u autosjedalici te nedovoljno čvrsto stegnutu autosjedalicu u automobilu“, kazala je Lana Zeherović, izvšna direktorica Udruženja DjeCa, dodajući da će u narednom periodu besplatni pregledi biti održani i u ostalim gradovima u BiH. (KRAJ)