Obilježna 11. godišnjica postojanja Policijske akademije FMUP-a

Sarajevo,

10.11.2009.

 

Obilježna 11. godišnjica postojanja Policijske akademije FMUP-a

 

 

 

SARAJEVO, 10. novembar/studeni 2009. godine – U prostorijama Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, danas je obilježena 11. godišnjica postojanja ove školske ustanove.

„Policijska akademija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jedna od najvažnijih institucija u našem policijskom sistemu. Ovdje se gradi i provodi suštinska reforma policije. To je reforma poimanja uloge i zadaće policajca, to je reforma policijske filozofije u radu, to je reforma policijske misli. Nova zadaća policije u modernim okvirima je jačanje osjećaja sigurnosti građana. To je više od puke intervencije i ovladavanja tehnikama hapšenja, više od puke istrage i podnošenja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. To je najprije pozitivan i proaktivan stav i odnos prema građanima kojima policija služi“, istakao je Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, koji je svim uposlenicima čestitao godišnjicu.

Ministar je dodao da je od 2006. godine do danas u rekonstrukciju ove institucije uloženo gotovo 1.700.000 KM, a u potrebnu opremu gotovo 700.000 KM.

„U 2010. godini planiramo investirati dodatnih 1.050.000 KM, , a u rekonstrukciju 1.100.000 KM . Već na prvi pogled, dolazeći ovamo, mogli ste vidjeti neke od rezultata tog djelovanja. Ono što niste vidjeli, a što znaju i mogu vam pričati samo polaznici ove akademije, je rad naših vrijednih i marljivih uposlenika, bez čije aktivne uloge i entuzijazma, sve to ne bi bilo moguće. Zato ćemo se danas zahvaliti nekima od njih a sve druge potaći da istraju u radu i djelovanju na izgradnji moderne i profesionalne policije kojoj težimo“, kazao je ministar Alić.


Federalni premijer Mustafa Mujezinović, prisutnim je čestitao godišnjicu, uz želju da i u narednom periodu nastave sa radom i da postižu rezultate kakve su postizali do sada u školovanju policijskih kadrova.

Direktor Policijske Akademije FMUP-a Taib Spahić, pojasnio je da je Policijska akademija FMUP-a formirana donošenjem izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, a sa svojim radom u skladu sa novim konceptom jednogodišnje policijske obuke otpočela je u oktobru mjesecu 1998. godine. Policijska akademija predstavlja kontinuitet svijetle tradicije dotadašnje četverogodišnje Srednje policijske škole koja je formirana daleke 1970. godine.

„Proteklih 11. godina, uz podršku domaćih struktura vlasti, a u početku najviše uz pomoć međunarodnih organizacija, Policijska akademija se ubrzo razvijala u modernu instituciju za obuku policije. Razvoj policijske akademije i reforma policijske obuke odvijali su se u uslovima složenih političkih paradigmi i uz pomoć i jako prisustvo međunarodnih organizacija“, kazao je direktor Spahić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić, danas je uručio i nagrade i zahvalnice zaslužnim službenicima Policijske akademije FMUP-a koji su u proteklih 11 godina dali veliki doprinos u razvoju ove školske ustanove.

Nagrađeni su: Nusret Beširević, Gordana čabrilo, Kemal čuzović, Ilija Dragović, Adnan Hasanović, Subha Hodžić, Vehid Hodžić, Radmila Karić, Muhamed Konak, Jusuf Kovačević, Željko Pejović, Semin Rizvan, Muharem Rizvanović, Fatima Smriko, Milka Žuljević, te službenici Odsjeka za materijalne poslove i Odsjeka za održavanje objekata.

Nakon svečane ceremonije odigrana je i revijalna utakmica između predstavnika Policijske akademije FMUP-a i Sportskog društva „Guber“ iz Srebrenice. (KRAJ).