FMUP- učestvovao na 1. Međunarodnim susretima „Dani sigurnosti i zaštite“

Sarajevo,

13.11.2009.

 

SAOPćENJE ZA JAVNOST

FMUP- učestvovao na 1. Međunarodnim susretima „Dani sigurnosti i zaštite“


SARAJEVO, 13. novembar/studeni 2009. godine – Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u periodu od 11. do 13. novembra 2009. godine učestvovalo je na 1. Međunarodnim susretima „Dani sigurnosti i zaštite“, koji su održani u Centru „Skenderija“ u Sarajevu.

U četvrtak 12. novembra pripadnici Specijalne jedinice FMUP-a na platou Centra „Skenderija“ izveli su taktičko-pokaznu vježbu.

Prema scenariju, grupa kriminalaca pokušala je opljačkati jednu sarajevsku banku, u čemu ih je spriječilo obezbjeđenje. Nakon neuspjele pljačke, razbojnici su ušli u autobus sa putnicima koje su uzeli za taoce. Za njihovo oslobađanje tražili su 5 miliona eura i helikopter kojim bi pobjegli.


Cijelo vrijeme dok je trajala vježba, iznad platoa Skenderija kružio je policijski helikopter, koji se nakon završetka vježbe spustio na plato. Znatiželjni građani su se slikali, a oni radoznaliji postavljali su pitanja pilotima koji su davali odgovore.

Direktor Policijske akademije FMUP-a mr. Taib Spahić, održao je prezentaciju o temi „Kontinuitet reforme policijskih struktura u BiH“.
Tokom svoje prezentacije, direktor Spahić je istakao da je ključni faktor reforme policije u BiH izmjena organizacione strukture i kultura policije uz osiguranje uvezivanja policije u jedinstvenu policijsku strukturu u BiH.

„Veoma je bitno da se ispoštuju tri principa Evropske komisije: zakonska i budžetska nadležnost za pitanja policije moraju biti uspostavljena na državnom nivou, bez političkog uplitanja u operativni rad policije, a buduća lokalna policijska područja moraju biti utvrđena na osnovu tehničkih i funkcionalnih kriterija“, pojasnio je direktor Spahić.

U vrijeme trajanja „Dana sigurnosti i zaštite“ građani su mogli da se informišu o svim aktivnostima FMUP-a na našim štandovima, na kojim im je dijeljen i propagandni materijal. (KRAJ)