Obilježena sedmica globalne sigurnosti u saobraćaju

Sarajevo,

04.05.2010.

SAOPćENJE ZA MEDIJE

Obilježena sedmica globalne sigurnosti u saobraćaju

U četvrtak, 29. aprila  2010., u Vilsonovom šetalištu održana je centralna manifestacija ili bolje rečeno, druženje sa djecom iz osnovnih škola „Grbavica I“, „Grbavica II“ i „Kovačići“ iz Sarajeva.  Nasmiješena lica, dječija graja i policijska uniforma kod svih posjetilaca su budili pozitivne osjećaje i posebno sliku da je pred nama bolja i sigurnija budućnost. Razlog zbog kojeg je druženje organizovano je ukupno nastojanje Federalnog i svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova da kroz provođenje dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja“ spasi što je moguće veći broj ljudskih života i to ne samo u sadašnjosti već i u budućnosti. Ovo druženje je organizovano povodom sedmice globalne sigurnosti u drumskom saobraćaju, koja se širom svijeta, a na osnovu Rezolucije  UN-a,  obilježava u zadnjoj sedmici mjeseca aprila.

 

„Izuzetno sam sretan da danas ovdje sa vama, djeco, obilježavamo Sedmicu globalne sigurnosti u saobraćaju. Vrlo je važno da vi kao naša budućnost već sada počinjete shvaćati koliko je važno poštovati pojedina pravila u saobraćaju i to ni zbog čega drugoga, draga djeco, već zbog vaše sigurnosti„ rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić, obraćajući se prisutnima, a posebno djeci.

 

„Nadam se, draga djeco da će vam ono što danas bude pokazano biti od koristi te da ćete to prenijeti svojim vršnjacima koji danas nisu ovdje, a da ćete o ovome ispričati i onim starijima, što je najvažnije, svojim roditeljima“, dodao je ministar Alić tokom obraćanja djeci.

 

Ovaj događaj je dio godišnjeg plana i realizovan je od strane Ekspertnog tima za praćenje i primjenu mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.“, a u svom uvodnom obraćanju član ovog Ekspertnog tima Tino Krivić je poručio:

„Draga djeco, slušajte vaše roditelje i vaše nastavnike, ne prelazite cestu osim tamo gdje vidite zebru, ako postoji semafor, sačekajte zeleno svjetlo pa pređite cestu, ako vozite bicikl, vozite ga onako kako ćemo vam mi danas prezentirati. I u svakom drugom slučaju pokušajte biti ono što vi sigurno jeste – najbolja djeca.“

 

Obraćanje djeci je završeno sa nekoliko prigodnih rečenica direktora Osnovne škole „Grbavica I“ Omera Begovića, koji se zahvalio Federalnom i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na organizaciji ovog događaja  jer je činjenica da bez saradnje između škola i policije ne možemo očekivati značajne pomake u oblasti sigurnosti saobraćaja sada niti u budućnosti.

 

Kroz zabavu i igru, družeći se sa možda najpopularnijim dječijim likom, Mirsadom Abdagićem Kiketom, djeca su pjevala, igrala se, a pri tome i nešto novo naučila na punktovima koji su priređeni u okviru ove manifestacije. Djeca su učila kako sigurno preći cestu, kako sigurno voziti bicikl te kako koristiti autosjedalicu u čemu su ih poučavali predstavnici Ekspertnog tima, Policijske akademije i nevladine organizacije „DjeCa“. Uz to svi su se radovali korisnim poklonima koje su dobili, a radi se o flourescentnim trakicama koje ne samo da zadovoljavaju estetske kriterije djece već su i korisne. Noseći ih sa sobom djeca će povećati vlastitu sigurnost u saobraćaju jer će ova mala bića biti vidljiva velikim automobilima, kamionima itd.

 

Više puta je naglašena činjenica da su Federalno i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova provodeći mjere iz dokumenta „Polazne osnove stategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.“ postigli revolucionarne rezultate. Jer, ako imamo na umu da je od 2000. do 2007. godine u našoj zemlji bilježen stalno rast broja smrtno stradalih i teško povrijeđenih u saobraćaju i to za oko zabrinjavajućih 10 % svake godine u odnosu na prethodnu godinu te da je navedenim strateškim dokumentom zacrtano kao cilj smanjenja smrtno stradalih i teško povrijeđenih za oko 5 % na godišnjem nivou onda, stvarni podaci za posljednjih godinu i po dana raduju i bude nadu da rad u ovoj oblasti isplatio i da imamo veliku korist. Naime, od juna 2008. pa do decembra 2010. godine ne samo da je zaustavljena ovakva tužna tendencija već je broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih smanjen za gotovo 20 %.

 

Ostaje žal zbog činjenice da ova strategija nije zaživjela i ne provodi se na nivou države Bosne i Hercegovine, što nam je bio cilj. Pored toga i ne osvrćući se za drugima, Federalno i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova će nastaviti borbu protiv ove ubice savremenog doba.

 

Spašavanje ljudskih života ostaje naša trajna misija.