Obilježen 1. juli/srpanj - Dan policije FBiH

Sarajevo,

02.07.2010.

 

SAOPćENJE ZA JAVNOST
 
Obilježen 1. juli/srpanj - Dan policije FBiH
 
 
(Sarajevo, 2. juli/srpanj 2010. godine) – U povodu obilježavanja Dana policije Federacije BiH, jučer  jeu prostorijama Doma policije u Sarajevuodržana svečana akademija. Mnogobrojnim zvanicama obratili su se: zamjenik  šefa misije EUPM-a gosp. Domenico Paterna, federalni ministar unutrašnjih poslova gosp. Muhidin Alić i direktor Federalne uprave policije gosp. Zlatko Miletić.
Upućene su riječi saučešća porodici i odata počast stradalom kolegi Tariku Ljubuškiću, koji je život izgubio u nedavnom terorističkom napadu na policijsku stanicu u Bugojnu.
Tom prilikom, obratio se gosp. Domenico Paterna, zamjenik šefa misije EUPM-a, riječima:
„Incidenti poput ovoga u Bugojnu su podsjetnik za sve nas kao i za građane BIH o stvarnim opasnostima koje nosi posao policajca. No, bili smo svjedoci brzog i profesionalnog odgovora policije na terenu te saradnje, podrške i predanosti poslu različitih policijskih agencija, tužilaštava i obavještajno-sigurnosnog sektora.
Vidjeli smo profesionalce na djelu, kako obavljaju svoje zadatke s punom predanošću i u korist šire društvene zajednice. Policija radi najbolje što može u teškim okolnostima.
I pored poteškoća s kojima se suočavate svakodnevno, važni koraci su napravljeni u uspostavi i održavanju europskih standarda u ovoj zemlji.
Nadam se da će, u ne tako dalekoj budućnosti, policijske agencije zajedno sa zemljom biti u cjelosti integrisane u europsku porodicu.“
 
Zatim se prisutnima obratio i čestitao 1. juli, Dan policije Federacije BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić:
 
„Drage policajke, dragi policajci,
 
mi ćemo i dalje ulagati napore da i dalje jačamo našu policiju. U svakom slučaju, borit ćemo se za vaše plaće, stabilnost budžeta Federalne uprave policije, moderan pravni okvir za rad policije i još bolju edukaciju i obuku.
 
Građani ove zemlje od nas traže miran san, sigurnu šetnju, normalan i siguran život. Naš zadatak je da im to i osiguramo.
 
Terorizam je u cijelom svijetu postao pojava koja direktno urušava temelje moderne države. Jačanjem institucija države efikasnije ćemo se suprotstaviti ovoj pojavi koja nije zaobišla ni našu zemlju. Zato moram istaći da je i u budućnosti potrebno raditi na stalnom jačanju i osposobljavanju policijskih agencija na svim nivoima.“
 
Prisutnima se također obratio direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić, ističući potrebu dogradnje zakonskih okvira, kontinuiranog educiranja i osposobljavanja policijskih službenika u skladu sa najvišim profesionalnim standardima kao i da će se u budućnosti  stvoriti takvi uvjeti da svi građani osjećaju BiH kao svoju državu.
Prije svečane akademije, a u sklopu obilježavanja Dana policije Federacije BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić izvršio je obilazak i smotru Jedinice za zaštitu ličnosti i objekata, Policijske akademije i Specijalne policijske jedinice.
 
U sklopu Svečane akademije, direktor certifikacijske kuće TÜVadria d.o.o., partnera njemačke certifikacijske kuće TÜV Thüringen, gosp. Muamer Peljto uručio je federalnom ministru unutrašnjih poslova certifikat ISO 9001:2008, čime je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova postalo prvo federalno ministarstvo koje je svoje poslovne procese uskladilo sa novim međunarodnim standardima.
 
Također, danas su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacionim jedinicama Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.
 
Održana je druga godišnja pres-konferencija Eekspertnog tima FMUP-a o važnosti dokumenata „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.- 2013.“ gdje su prezentirani  rezultati  stacioniranih radara te nabavci i novim mogućnostima mobilnih radara i aparata za utvrđivanje droge u krvi vozača. članovi Tima  prezentirali su: analizu trenda saobraćajnih nezgoda, poginulih i teško povrijeđenih u saobraćaju u FBiH u periodu juni 2009.-maj 2010. godine s uporednim periodom juni 2007.-maj 2008. te o mogućnostima  baze podataka sobraćajnih nezgoda i  projekt Ministarstva nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo o pitanju sigurnosti u saobraćaju.