Održan okrugli sto Ekspertnog tima FMUP-a - Droga kao uzročnik saobraćajnih nezgoda

Sarajevo,

14.10.2010.

 

Saopćenje za javnost
 
 
 
SARAJEVO, 14. oktobar/listopad 2010. godine – Danas je u prostorijama Doma policije, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, održan okrugli sto o temi: „Droga kao uzročnik saobraćajnih nezgoda“, u organizaciji Ekspertnog tima za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacije Bosne i Hercegovine 2008.-2013.“ FMUP-a.
 
Uvodničari ovog okruglog stola bili su: prof. dr. Borislav Petrović, prof. dr. Osman Lindov, prof. dr. Safet Kapo, prof. dr. Jusuf Žiga, prof. dr. Lejla Kafedžić, prof. dr. Jasna Bajraktarević, dipl. ing. saobraćaja Željko Klisara, mr. Nermina Korać, Nermin Lagumdžija, načelnik Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u Federalnoj upravi policije.
 
Na današnjem okruglom stolu istaknuto je da je pored brzine i alkohola, vožnja pod dejstvom droga jedan od neistraženih uzroka saobraćajnih nezgoda. Pojedine teške saobraćajne nezgode u kojima su živote gubili posebno mladi ljudi, ukazivale su na mogućnost da je uzrok tih tragedija bila vožnja pod dejstvom droga.
 
S druge strane, policija do sada nije bila u mogućnosti da utvrdi prisustvo droga u krvi vozača i to zbog neposjedovanja adekvatne aparature u tu svrhu.
 
Iz tih razloga je na današnjem Okruglom stolu pozdravljena aktivnost Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koje je u okviru provođenja svog petogodišnjeg plana okončalo proceduru nabavke aparature (testera) za utvrđivanje prisustva droga u krvi učesnika u saobraćaju. Na taj način policija će nastojati da svojim djelovanjem spriječi i ovaj vid saobraćajne delinkvencije, koji, nesumnjivo je, često odnosi živote naših građana.