Na Policijskoj akademiji FMUP-a uspješno je okončan kurs "Borba protiv krađe automobila"

Sarajevo,

15.10.2010.

SAOPćENJE ZA JAVNOST 

Na Policijskoj akademiji FMUP-a uspješno je okončan kurs „Borba protiv krađe automobila“
 
 
Na Policijskoj akademiji FMUP-a uspješno je organizovan i završen krus „Borba protiv krađe automobila“ za pripadnike Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.
 
Kurs je realizovan u organizaciji Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj BiH – TIKA, a predstavlja jedan od četiri planirana kursa za ovu godinu iz oblasti organizovanog i općeg kriminaliteta.
 
Polaznici su u toku jednosedmičnog kursa imali priliku da razmijene iskustva i da se, između ostalog, upoznaju sa identifikacijskim oznakama vozila, njihovim krivotvorenjem, sa prikupljanjem dokaza za krivotvorenje vozila, te načinom otkrivanja organizovanih grupa za krađu automobila.
 
Na kursu je učestvovalo 18 polaznika, od čega 2 iz Federalne uprave policije, 15 iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i jedan iz Policijske akademije FMUP-a.
Predavači na kursu bili su visoki dužnosnici policije iz Republike Turske.
 
Ova specifična i važna obuka predstavlja drugi od ukupno četiri kursa koje je TIKA planirala realizovati ove godine. Tako će već naredne sedmice za izabrane predstavnike Federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Republici Turskoj biti organizovan treći po redu kurs, i to iz oblasti borbe protiv terorizma i sprečavanja terorističkih aktivnosti.
 
Također, na Policijskoj akademiji uspješno je organizovan i završen kurs iz oblasti samoodbrana i borilačke vještine.
Kurs je organizovala Policijska akademija za 7 polaznika iz Federalne uprave policije, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta, a predavači na kursu bili su iskusni nastavnici i instruktori, majstori borilačkih vještina, iz Policijske akademije.