Održan okrugli sto „Uloga medija u prometnoj preventivi“

Mostar,

16.02.2011.

 

SAOPćENJE ZA MEDIJE
Održan okrugli sto „Uloga medija u prometnoj preventivi“
 
Mostar, 16. februar/veljača 2011. - Ekspertni tim za analizu i koordinaciju provođenja mjera iz Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.” u okviru zajedničke kampanje Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova „Voli život poštuj pravila“ organizovalo je danas u Mostaru okrugli sto o temi „Uloga medija u prometnoj preventivi“.
Prisutnima se obratio član ekspertnog tima Admir Katica i tom prilikom je naveo aktivnosti koje je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzelo otkako je otpočelo provođenje Akcionog plana među kojima je izdvojio nabavku stacioniranih i mobilnih radarskih sistema, obilježavanje sedmice globalne sigurnosti o saobraćaju, uspostavljanje jedinstvene baze podataka o saobraćajnim nezgodama i niz drugih aktivnosti s ciljem smanjenja broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Također je napomenuo da će Ekspertni tim FMUP-a nastaviti i dalje se sprovođenjem daljnjih aktivnosti o sigurnosti saobraćaja.
član Ekspertnog tima Tino Krivić, viši inspektor u MUP-u Kantona 10, prezentirao je analizu kretanja broja poginulih u saobraćajnim nezgodama. Tom prilikom je konstatovao da statistika za period januar-decembar 2010. godine ukazuje na trend smanjenja saobraćajnih nezgoda, teže i lakše povrijeđenih, dok se broj poginulih u saobraćajnim nezgodama zadržao na prošlogodišnjem nivou.
Zaključak sa današnjeg okruglog stola odnosio se na potrebu za uspostavljanjem  procedura saradnje između policije i medija koja bi trebala rezultirati člancima komercijalnog i preventivnog karaktera.