FMUP svečano obilježio Sedmicu globalne sigurnosti u saobraćaju

Sarajevo,

27.04.2011.

 

FMUP svečano obilježio Sedmicu globalne sigurnosti u saobraćaju
 
 
Sarajevo, 27. april/travanj 2011. – Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i njegov Ekspertni tim za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.“ danas, 27. 4. 2011. godine, u prostorijama Doma policije organizirali su svečanu manifestaciju povodom obilježavanja Sedmice globalne sigurnosti u saobraćaju.
 
Prisutne je u ime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova pozdravila gospođa Elvedina Hodžić, sekretar Ministarstva, a u ime Ekspertnog tima predsjednik Kemal Ademović.
 
Centralna manifestacija se sastojala od edukativno-takmičarskih aktivnosti. Edukativnio dio programa se sastojao od pet predavanja, a predavači su bili istaknuti stručnjaci iz ove oblasti: dipl. ing. Šefik Koldžić, prof. dr. Osman Lindov, prof. dr. Safet Kapo, inspektor Tino Krivić i dipl. psiholog Melisa Mizdrak.
Takmičarski dio sastojao se od rješavanja testova iz poznavanja saobraćajne kulture. Učesnici takmičenja bili su učenici završnih razreda: Prve, Druge, Treće gimnazije, Prve bošnjačke gimnazije i Katoličkog školskog centra. Komandir saobraćajne policije MUP-a Kantona Sarajevo Željko Klisara prezentirao je rezultate testiranja:
1. mjesto osvojili su učenici Treće gimnazije, a nagrada predviđena za prvoplasirane je laptop;
2. mjesto osvojili su učenici Prve bošnjačke gimnazije, a nagrada predviđena za drugoplasirane je videokamera;
3. mjesto osvojili su učenici Prve gimnazije, a nagrada predviđena za trećeplasirane je digitalni fotoaparat. Ista nagrada bit će uručena i četveroplasiranim i petoplasiranim školama od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Na pres-konferenciji koja je održana u sklopu ove manifestacije prezentirani su pokazatelji Analize stanja sigurnosti u saobraćaju na području FBiH za period 1. 1.-31. 3. 2011.
Cilj organizatora ove manifestacije bio je da se ukaže na potrebu jačanja svijesti o uzrocima saobraćajnih nezgoda kod mladih učesnika u saobraćaju, kao ciljne dobne skupine, kako bi se utjecalo na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih tragičnih posljedica.