Svečano obilježen 1. juli, Dan policije FMUP-a

Sarajevo,

01.07.2011.

Sarajevo, 1. juli/srpanj 2011. – Povodom Dana policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je u Domu policije održana Svečana akademija, na kojoj su se prisutnima obratili Predrag Kurteš, federalni ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač, direktor FUP-a, Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije BiH i Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH.

„Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova danas jeste organizovan i stabilan državni organ, ustrojen tako da na objektivno najbolji mogući način, odgovori obavezama i zadacima koji proističu iz ustavnih i drugih zakonskih ovlaštenja Ministarstva. Proces tranzicije nije završen, i nema mjesta sumnji da naš rad u svim segmentima treba i mora biti podignut na značajno viši nivo, i to je ono na čemu ćemo ustrajno raditi u vremenu koje je pred nama.Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je kadrovski i tehnički opremljeno da se suprotstavi ne samo ovim već i svim drugim oblicima kriminala, onom organizovanom i onom sa obilježjem korupcije – naročito. Neka niko ne sumnja u našu motiviranost i odlučnost da to zaista i učinimo“, rekao je ministar Kurteš prilikom svog obraćanja prisutnima.

 Na Svečanoj akademiji ministar Predrag Kurteš i direktor FUP-a Dragan Lukač uručili su Medalju za hrabrost porodici poginulog policijskog službenika MUP-a Srednjobosanskog kantona Tariku Ljubuškiću i policijskoj službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona Edini Hindić. Zlatna policijska značka uručena je Draganu Vikiću, komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a, pištolj Almiru Džuvi, generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zahvalnica Jamesu Tillmanu, direktoru ICITAP-a u BiH, i sat sa posvetom Nives Kanevčev, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Ministar Kurteš je također uručio sat sa posvetom direktoru Draganu Lukaču za lični angažman i do sada postignute rezultate. Za izuzetan doprinos u radu nagrađen je i 21 uposlenik Federalnog ministarstva unutarnjih poslova – Federalne uprave policije. Nagrade su dodijeljene i najuspješnijima u takmičenjima organiziranim povodom Dana policije. 

Akademiji su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih institucija, Vlade FBiH, Parlamenta FBiH, Predsjedništva BiH i FBiH, policijskih agencija u BiH i mnogi drugi. (KRAJ)