Ministar Kurteš vratio nosiocima ratnih priznanja „Zlatna policijska zvijezda“ njihova prava

Sarajevo,

29.12.2011.

 

Sarajevo, 29. decembar/prosinac 2011. – Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova upriličena dodjela Uvjerenja nosiocima ratnih priznanja, koji su kao pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, dobili najviše ratno priznanje „Zlatna policijska zvijezda“, a koji su tokom 2005. i 2006. godine bili izvedeni iz tih prava.
Uvjerenja je nosiocima ratnih priznanja uručio ministar Kurteš lično, obrativši se prisutnima riječima:
 „Ukoliko puki, birokratski razlozi budu jači od prava i pravde za ove ljude, spreman sam, na vlastitu odgovornost, napraviti korake neophodne da se pravda zadovolji. Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu reći da smo uspjeli završiti posao na način kako to predviđa zakon, i devetorici naših saboraca, njihovim porodicama, vratiti ono što su časno zaslužili i što im niko nema pravo oduzeti“.
Nakon obraćanja ministra Kurteša uručena su uvjerenja sljedećim nosiocima najviših ratnih priznanja:
  1. Almedin Šišić (posthumno);
  2. Dalibor Mutavdžija (posthumno);
  3. Zijad Kaljević (posthumno);
  4. Ševal Bečirević (posthumno);
  5. Abid Ramović (posthumno);
  6. Asad Omerović;
  7. Kasim Spahić;
  8. Nermin Bečirević i
  9. Esad čengić.
 
Tokom 2005. godine stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica određeni podzakonski akti su izmjenjeni, a kao posljedica toga određeni nosioci ratnih priznanja su izvedeni iz tog prava.
Preuzimanjem dužnosti federalnog ministra unutrašnjih poslova, Predrag Kurteš uočio je određene nepravilnosti u procedurama izvođenja tih ljudi iz prava te je naložio reviziju kompletnog postupka. Tokom revizije utvrđene su određene manjkavosti te su se aktiviranjem postojećih Pravilnika i njihovim dopunama stekli uslovi da se ovim ljudima vrate prava iz kojih su izvedeni.
Na kraju dodjele prisutnima se u ime nosioca najviših ratnih priznanja obratio Asad Omerović zahvalivši se ministru na dodjeljenom uvjerenju, kojim su im vraćena njihova prava kao i čast.
(KRAJ)