Susret ministra FMUP-a Predraga Kurteša i ambasadora Republike Turske u Sarajevu Ahmeta Yildiza

Sarajevo,

13.01.2012.

Sarajevo, 13. januar/siječanj 2012. – Ambasador Republike Turske u Sarajevu Ahmet Yildiz boravio je danas u nastupnoj posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš. 

U dužem, srdačnom razgovoru, ministar Kurteš je istakao značaj podrške i pomoći koju Republika Turska konstantno pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, posebno akcentirajući ulogu i napore Turske na povezivanju država u regionu. On se zahvalio ambasadoru Yildizu na pomoći koju Ambasada Republike Turske pruža u realizaciji niza projekata koji imaju za cilj jačanje policijske strukture u Bosni i Hercegovini, kako kroz razne edukacije tako i pružanjem materijalne pomoći policijskim agencijama, između ostalih i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.
 
Ambasador Yildiz je potom upoznat s osnovnim pravcima djelovanja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, s akcentom na potrebu daljnjeg jačanja unutrašnjih resursa Ministarstva i saradnje s ostalim agencijama za provođenje zakona na svim niovima u BiH, što u konačnici treba rezultirati još efikasnijom borbom protiv svih vidova kriminala, posebno onog s obilježjem organizovanosti i terorizma.
 
Ambasador je iskazao najviše ocjene naporima koje Ministarstvo ulaže radi jačanja sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH, posebno ističući opredijeljenost ministra da svojim djelovanjem pruži svu potrebnu podršku operativnim policijskim snagama Ministarstva u borbi protiv kriminala. Ambasada Republike Turske u Sarajevu je čvrsto opredijeljena da i dalje bude pouzdan partner na koga će se Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova moći osloniti, te da će se u skladu s tim nastaviti sa pružanjem podrške u realizaciji svih dogovorenih kao i novih zajedničkih projekata, posebno kroz obuku i opremanje operativnih policijskih snaga Ministarstva.
 
Izražavajući zahvalnost za učinjenu posjetu i sve što je Turska do sada učinila za Bosnu i Hercegovinu, ministar Kurteš je naglasio da buduća saradnja i partnerski odnos između FMUP-a  i Ambasade Republike Turske u Sarajevu predstavljaju zajedničko i trajno opredjeljenje koje nema alternativu.
(KRAJ)