Susret ministra FMUP-a Predraga Kurteša i zamjenika ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džonatana Mura

Sarajevo,

26.06.2012.

Zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džonatan Mur boravio je danas u oproštajnoj posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.

U dužem, srdačnom razgovoru, ministar Kurteš je istakao značaj podrške i pomoći koju Sjedinjene Američke Države konstanto pružaju Bosni i Hercegovini na njenom putu ka  evroatlantskim integracijama. Ambasador je potom upoznat sa konkretnim aktivnostima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koje imaju za cilj daljnje jačanje unutrašnjih resursa Ministarstva i saradnju s ostalim agencijama za provođenje zakona na svim nivoima u BiH, što u konačnici treba rezultirati još efikasnijom borbom protiv svih vidova kriminala, posebno onog s obilježjem organizovanosti i terorizma.
Ambasador Mur je ponovio stav o opredijeljenosti Sjedinjenih Američkih Država da nastavi pomagati Bosni i Hercegovini na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. On je iskazao punu podršku naporima koje Ministarstvo ulaže radi jačanja sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH, naglašavajući opredijeljenost ministra da svojim djelovanjem podrži policijske snage Ministarstva u borbi protiv svih vidova kriminala, ističući da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu čvrsto opredijeljena da i dalje bude pouzdan partner, na koga će se Federalno mnistarstvo unutršnjih poslova moći osloniti i ubuduće.
Izražavajući mu posebnu zahvalnost na svemu što je učinio za Bosnu i Hercegovinu, posebno u kontekstu realizacije cjelokupnog niza realizovanih projekata koji su imali za cilj jačanje policijske strukture u Bosni i Hercegovini, među ostalima i Federalnog mnistarstva unutršnjih poslova, ministar Kurteš je Ambasadoru Muru zaželio puno uspjeha na novoj dužnosti, naglasivši da buduća saradnja i partnerski odnos između FMUP-a i Ambasade SAD-a u Sarajevu predstavljaju zajedničko i trajno opredjeljenje koje nema alternativu. (KRAJ)