Ministar Predrag Kurteš u posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Austrije

Sarajevo,

19.09.2012.

SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 19. septembar/rujan - Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš je u sklopu službene posjete Državnoj štampariji Austrije 18. 09. 2012. godine bio u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Austrije, gdje ga je primio generalni direktor za javnu sigurnost i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Austrije dr. Herbert Ander sa saradnicima.

 
U dužem i srdačnom razgovoru, dr. Ander je informisao ministra Kurteša s osnovama organizacionog ustrojstva Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, s akcentom na nadležnosti i način djelovanja ovog ministarstva u segmentu izrade, zaštite i personifikacije dokumenata, te modele i dostignuti stepen saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i Državne štamparije Austrije u ovoj oblasti.
 
Ministar Kurteš je domaćina upoznao o osnovnim odredbama Zakona o matičnim knjigama u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i do sada preduzetim koracima na njegovoj implementaciji koja treba biti u potpunosti završena do maja 2014. godine. Ističući značaj ovog zakona kao jednog od uslova Evropske unije za pristupanje Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama, ministar Kurteš se posebno interesovao za modalitete primjene kvalitetne sigurnosne zaštite izvoda iz matičnih knjiga od falsifikovanja i drugih vrsta zloupotreba, kao i  uspostavljanje sigurnog i efikasnog Jedinstvenog matičnog registra za područje Federacije BiH.
 
Dr. Ander je izrazio spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije da pruži svu potrebnu pomoć i podršku Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova radi potpune implementacije Zakona o matičnim knjigama u predviđenom roku i, s tim u vezi, predložio konkretne vidove saradnje dva ministarstva i Državne štamparije Austrije na ovom projektu.
 
Ministar Kurteš se zamjeniku ministra zahvalio na prijemu, kao i ponuđenoj podršci i saradnji, nakon čega je, izražavajući zadovoljstvo rezultatima održanog sastanka, zamolio dr. Andera da, uz poziv za uzvratnu posjetu Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, prenese izraze njegovog uvažavanja i zahvalnosti ministrici unutrašnjih poslova Republike Austrije. (KRAJ)