Susret ministra FMUP-a Predraga Kurteša i ambasadora Republike Bugarske u BiH Angela Alexandrova Angelova

Sarajevo,

05.10.2012.

SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 5. oktobar/listopad 2012. – Ambasador Republike Bugarske Angel Alexandrov Angelov boravio je danas u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.

U dužem, srdačnom razgovoru, ministar Kurteš je izrazio zahvalnost za sve što Bugarska čini za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka evroatlantskim integracijama. Ambasador Angelov je potom upoznat s aktivnostima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na jačanju unutrašnjih resursa Ministarstva, kao i saradnje s ostalim agencijama za provođenje zakona na svim nivoima u BiH, radi još efikasnije borbe protiv svih vidova kriminala, posebno onog s obilježjem organizovanosti, korupcije i terorizma.

Ambasador Angelov je podvukao čvrstu opredijeljenost Bugarske da nastavi pomagati na njenom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Iskazao je i punu podršku naporima koje Ministarstvo ulaže radi jačanja sigurnosnog ambijenta u Federaciji BiH, posebno u kontekstu održavanja lokalnih izbora zakazanih za 7. 10. 2012. godine, naglašavajući spremnost za buduću saradnju, prvenstveno u smislu ustupanja i razmjene iskustava koje je Bugarska stekla u procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji, posebno u smislu usaglašavanja zakonske legislative važne za oblast unutrašnjih poslova sa standardima EU.

Zahvaljujući se za učinjenu posjetu, ministar Kurteš je izrazio uvjerenje da saradnja i međusobni partnerski odnos predstavljaju obostarani interes Ambasade Bugarske u BiH i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i da, kao takvi, predstavljaju prioritet koji će biti realizovan u punom kapacitetu. (KRAJ)