Na Policijskoj akademiji FMUP-a održana ceremonija otvaranja obuke iz oblasti „Nasilje u porodici“

11.03.2013.

 Saopštenje za javnost

Na Policijskoj akademiji FMUP-a održana ceremonija otvaranja obuke  iz oblasti „Nasilje u porodici“
Danas, 11. 3. 2013. godine, na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, održana je ceremonija otvaranja drugog ciklusa obuke iz oblasti „Nasilje u porodici“, koja se realizuje u organizaciji Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP) Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država. Obuka će trajati pet dana i pohađat će je 36 polaznika iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.
Ceremoniji su prisustvovali američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija gospodin Patrik S. Mun (Patrick S. Moon), federalni ministar unutrašnjih poslova gospodin Predrag Kurteš, direktor Federalne uprave policije gospodin Dragan Lukač, kao i policijski komesari.
U svom obraćanju, ministar Kurteš se zahvalio ICITAP-u i Ambasadi SAD-a na permanentnoj podršci, naglasivši da zaštita žrrtve, odnosno kazneni progon izvršilaca krivičnog djela nasilje u porodici nema alternativu i da to mora biti jedan od prioriteta u radu policije, ali i tužilačkih, odnosno sudskih organa.
Direktor Lukač  je od polaznika zatražio maksimalnu posvećenost samoj obuci, ističući činjenicu da pozicija porodice u našem društvu, odnosno preovlađujući patrijarhalni mentalitet ne može i ne smije biti alibi za nasilništvo.
Njegova ekselenicija ambasador Mun je odao priznanje policijskim agencijama za napore koje ulažu radi osiguranja sigurnosnog ambijenta za građane Federacije ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da Ambasada SAD i ICITAP mogu pomoći u edukaciji policje, posebno u segmentu borbe protiv nasilja u porodici, jer ova pojava nije samo društveni problem nego i ozbiljno krivično djelo koje, nažalost, nerijetko završava tragičnim posljedicama.