Generalni sekretar Atlantskog vijeća gospodin Giuseppe Belardetti u posjeti ministru Kurtešu

15.04.2013.

 

Saopštenje za javnost
 
Generalni sekretar Atlantskog vijeća gospodin đuzepe Belardeti (Giuseppe Belardetti), u pratnji predsjednice Atlantskog vijeća za BiH gospođe Dijane Gupta je danas posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Predrag Kurteš.
U dužem i srdačnom razgovoru, generalni sekretar Belardeti je ministru Kurtešu predstavio Atlantsko vijeće, organizaciju posvećenu promociji transatlantske saradnje i međunarodne sigurnosti, koja kroz informisanje javnosti o benefitima i obavezama koje članstvo u NATO podrazumijeva, promovira pristupanje ovom savezu. Atlantsko vijeće je organizovano kroz mrežu zemalja i institucija, unutar koje se kroz konferencije, predavanja i seminare, kako na međunarodnoj tako i nacionalnoj razini, definišu zajednički interesi i ciljevi za sigurniji zajednički život u svijetu.
Naglašavajući da pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u i Evropskoj uniji nema alternativu, ministar Kurteš je prezentirao projekte koje Ministarstvo realizuje u skladu sa Planom rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2013. godinu. On je izrazio zahvalnost za učinjenu posjetu i zadovoljstvo činjenicom što će generalni sekretar Belardeti danas, 15. 4. 2013. godine, sa početkom u 19.00 sati u amfiteatru Policijske akademije FMUP-a, održati predavanje polaznicima Policijiske akademije.