Aktivnosti MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona u sklopu kampanje “Pazi kako voziš”

Posušje,

12.01.2009.Pojačana kontrola saobraćaja za vikend provedena na području Posušja

 

POSUŠJE, 12. januar/siječanj 2009. – U okviru kampanje “Pazi kako voziš” u noći između subote na nedjelju na području Posušja provedena je akcija pojačane kontrole prometa.

“Budući da statistički podaci pokazuju da se na ovom području najviše dešavaju nezgode sa smrtnim posljedicama, odabrali smo vikend kao najpogodniji period za izvođenje ove akcije. Ciljana i primarna grupa su mladi vozači, koji nakon provoda za vikend najčešće, nažalost, stradaju”, kazao je Damir čutura, glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

Policajci grupirani u četiri policijske patrole, zajedno sa Zvonimirom Borasom, šefom Odjela prometne policije u Posušju, Rajkom Musom, načelnikom Odjela prometne policije županijskog MUP-a, glasnogovornikom Damirom čuturom, te velikim brojem medijskih ekipa u akciju su krenuli u 23 sata.

“U ovoj akciji koja je trajala do 4.00 sata ujutro policajci su zaustavili 82 mlada vozača, alkotestirano ih je 30. Kod peterice je razina alkohola u krvi bila veća od dozvoljene i njima su napisani prekršajni nalozi zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Bilo je i naloga koji se odnose na vožnju bez pratnje iza 23 sata, bez oznake P (oznaka za početnike), zbog upravljanja vozilom nakon isteka vozačke dozvole, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i slično. Ipak, činjenica da se u noći subote na nedjelju na području Posušja nije dogodila niti jedna saobraćajna nezgoda, govori koliko je ova akcija bila uspješna”, rekao je glasnogovornik čutura, dodajući da će do kraja mjeseca biti održana još jedna ovakva akcija na području županije.

Akcija pojačane kontrole prometa održana je u sklopu kampanje “Pazi kako voziš”. Kampanju, koja ima za cilj smanjenje smrtnosti na bh. cestama, pokrenulo je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa svim kantonalnim MUP-ovima. Kampanja “Pazi kako voziš” započela je 1. decembra 2008. godine i trajat će do 31. januara ove godine. (KRAJ)