U Sarajevu obavljen besplatan pregled dječijih autosjedalica, koje su Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH obavezne

Sarajevo,

20.01.2009.


SARAJEVO, 20. januar/siječanj 2009. – Udruženje za zaštitu i sigurnost djece DjeCa (Dječije Carstvo) iz Sarajeva, proteklog vikenda, tačnije, u nedjelju 18. januara 2009. godine na Stupu je organizovalo besplatan pregled AS-a (autosjedalica) za djecu.
Ovu akciju podržalo je i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, budući da je projekt „Prevencije smrtnosti djece upotrebom autosjedalica“ podržan Dokumentom „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013“., koji provodi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana je obavezna upotreba autosjedalica.

Prema članu 34. stav 2. u putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije da se prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava, kao ni dijete mlađe od 12 godina, niti na zadnjem sjedištu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na zadnjem sjedištu ima pričvršćenu dječiju stolicu, u kojoj dijete mora da bude vezano, ili da pored djeteta sjedi punoljetno lice.
 

Besplatan pregled obavljao se na parking prostoru hipermarketa „Tuš“, na Stupu, i za četiri sata, koliko je trajala akcija, pregledane su 22 dječije autosjedalice.
„Mi smo prezadovoljni odzivom roditelja, koji su došli da pregledaju autosjedalice, dok su pojedini roditelji i budući roditelji došli samo da bi dobili pravilne informacije vezano za izbor i upotrebu autosjedalica. Kao što je već poznato, vodeći uzrok nasilne smrti u zemljama Evropske unije su saobraćajne nesreće. Nažalost, ova negativna društvena pojava prisutna je i u našoj zemlji. Ovakve vrste pregleda uobičajene su u razvijenim zemljama Evropske unije i svijeta, a obuhvataju kontrolu ispravnosti načina montaže autosjedalice, da li je sjedalica u ispravnom stanju (rok trajanja, očuvanost materijala), da li je dijete u autosjedalici postavljeno na pravi način, provjeru da li je autosjedalica u skladu sa dobi djeteta, da li je odgovarajuća za njegovu težinu i visinu, da li je u skladu sa regulativom ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Evropu (ECE R44), te davanje sugestija u vezi sa pogreškama koje su kod svakog roditelja posebno primijećene u postavljanju i davanje savjeta vezano za pravilnu upotrebu autosjedalica“, pojasnila je Lana Zeherović, izvršni direktor Udruženja DjeCa.
 

Pored savjetnika iz Udruženja DjeCa, autosjedalice su pregledali i savjete davali i gosti iz Udruge „Roda“ iz Hrvatske.
 

Pregledi autosjedalica, prema riječima Lane Zeherović, bit će organizovani za dva mjeseca, s tim da će se akcija proširiti i na ostale gradove u BiH.
(KRAJ)