Italijanski ambasador u BiH posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

Sarajevo,

20.05.2015.

 SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 20. maj/svibanj 2015. - NJ. E. Ruggero Corrias, ambasador Republike Italije u BiH, danas je posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje se susreo sa federalnim ministrom Aljošom čamparom.
Ministar je, nakon upućenih riječi dobrodošlice, upoznao gosta sa najvažnijim aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzima u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH. Razgovarano je i o preduzimanju sigurnosnih mjera prilikom predstojeće posjete pape Franje Bosni i Hercegovini.
 
Istaknut je značaj unapređenja i jačanja međuentitetske i međukantonalne saradnje Ministarstava unutrašnjih poslova s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma, kriminala i korupcije.
Ministar je naglasio da Republiku Italiju vidi kao partnera koji Bosnu i Hercegovinu podržava na putu evroatlantskih integracija i određenih reformi koje su neophodne na tom putu.
Ambasador Corrias je izrazio spremnost da se u narednom periodu razmotre mogućnosti intenziviranja saradnje kroz zajedničke projekte uz korištenje fondova Evropske unije.
Prilikom susreta je izražena nada da će dosadašnja uspješna saradnja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  i Ambasade Republike Italije u BiH biti nastavljena i u narednom periodu.  Ambasador Ruggero Corrias se zahvalio na prijemu i konstatovao da između Italije i BiH postoji dobra suradnja, koju treba unapređivati i proširiti na što više oblasti, u obostranom interesu. KRAJ