Delegacija Ambasade Republike Slovenije u BiH posjetila Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

Sarajevo,

01.06.2015.

 SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 15. maj/svibanj 2015. – Nj. E. ambasador Republike Slovenije u BiH mag.  Iztok Grmek i policijski ataše Republike Slovenije u BiH  gospodin Janko Goršek posjetili su danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.
Ministar Čampara je, nakon upućenih riječi dobrodošlice, upoznao goste sa najvažnijim aktivnostima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poduzima u oblasti sigurnosti na području Federacije BiH. Potom je naglasio da Republiku Sloveniju vidi kao partnera koji Bosnu i Hercegovinu podržava na putu evroatlantskih integracija i određenih reformi koje su neophodne na tom putu.
 
Tokom susreta razgovarano je o više tema, među kojima je twinning projekt „Standardizacija s EU u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i nasilnog ekstremizma“ sa zakonodavnog aspekta, u kojem će u narednom periodu učestvovati Republike Slovenija zajedno sa Republikom Hrvatskom i Austrijom, razmjena iskustava sa policajcima iz Republike Slovenije, kao i realizacija obuka za pilote u civilne svrhe kod spašavanja od poplava i ostalih elementarnih nepogoda kroz edukativne programe i obuke.

 

Prilikom susreta je izražena nada da će dosadašnja uspješna saradnja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  i Ambasade Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini biti nastavljena i u narednom periodu.  Ambasador Iztok Grmek se zahvalio na prijemu i konstatovao da između Republike Slovenije i BiH postoji dobra suradnja, koju treba unapređivati i proširiti na što više oblasti, u obostranom interesu.KRAJ