Susret ministra Aljoše čampare sa predstavnicima međunarodne organizacije Human Rights Watch

24.07.2015.

                                            Saopćenje za javnost

Sarajevo, 24. juli/srpanj 2015. – Delegacija međunarodne organizacije Human Rights Watch, predvođena pomoćnikom direktora u Odjelu za Evropu i Centralnu Aziju Judith Sunderland, posjetila je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara.

Ministar Čampara im je izrazio dobrodošlicu, a gospođa Sunderland se u ime delegacije zahvalila na prijemu, cijeneći mogućnost dijaloga posvećenog odbrani i zaštiti ljudskih prava. Tokom susreta razgovarano je o izvještaju o slobodi medija na zapadnom Balkanu, s posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sa gospođom Sunderland ministar Čampara je naglasio da su zastrašivanja i napadi na novinare u potpunosti neprihvatljivi u demokratskom društvu te da sprečavanje eventualnog neprimjerenog ponašanja policije prema novinarima mora biti jedan od prioriteta u radu policije. Također je istakao da će posebno istrajati na javnoj osudi svakog napada na novinare i bilo koju medijsku kuću i insistirati da se svaki napad na novinare ili bilo kakvo neprimjereno ponašanje od strane policijskih službenika do kraja istraži i u svakom slučaju gdje se utvrdi krivica, počinilac sankcioniše u skladu sa zakonom.

Na kraju sastanka ministar Čampara se zahvalio na posjeti i iskazao uvjerenje da će se saradnja s međunarodnom organizacijom Human Rights Watch nastaviti i ubuduće i na drugim poljima djelovanja. (Kraj)