U sklopu kampanje “Pazi kako voziš” državljanin Hrvatske uhvaćen sa 3,01 promila alkohola u krvi

Ljubuški,

26.01.2009.

LJUBUŠKI, 26. januar/siječanj 2009. – Pripadnici Uprave policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona u noći između subote na nedjelju izveli su još jednu akciju pojačane kontole učesnika u saobraćaju.
Ova akcija je dio aktivnosti u sklopu kampanje “Pazi kako voziš” koju zajedno provode Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i svi kantonalni MUP-ovi.

“Akcija je bila fokusirana na mlade vozače u dobi od 18 do 24 godine, a cilj akcije bio je otkrivanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, odnosno prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nezgoda sa stradalim osobama. To su: nepropisna brzina, nepropisno pretjecanje, upravljanje motornim vozilom pod utjecajem alkohola i drugi”, kazao je Damir čutura, glasnogovornik MUP-a ZHK, uz napomenu da je u akciji učestvovalo pet patrola saobraćajne policije.

On je istakao da su vozači primijetili veliki broj policijskih patrola na terenu, te su vodili računa o prekršajima.
“Međutim, pola sata iza ponoći na magistralnoj cesti M6, u mjestu Mostarska vrata, policijski službenici alkotestirali su hrvatskog državljanina N. K. (26) koji je upravljao motornim vozilom marke „VW Passat“, hrvatskih registarskih oznaka. Izvršenim alkotestiranjem kod vozača je izmjereno 3,01 promila alkohola u krvi. Vozač je odmah isključen iz prometa i priveden u Policijsku postaju Ljubuški, gdje je nad njim izvršena prekršajna obrada. Po završetku obrade, uručen mu je prekršajni nalog kojim je izrečena novčana kazna od 100 KM kao i dva kaznena boda i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana”, pojasnio je glasnogovornik čutura. (KRAJ)