Ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Švedske Anders Ygeman u radnoj posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova

Sarajevo,

23.02.2016.

SAOPćENJE ZA JAVNOST

Sarajevo, 23. februar/veljača, 2016. – Ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Švedske Anders Ygeman zajedno sa delegacijom posjetio je danas Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ih je primio ministar Aljoša Čampara i zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman.

Sagovornici su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u jačanje sigurnosnog ambijenta, posebno ističući aktivnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova na pružanju podrške policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.
Glavna tema razgovora bila je borba protiv terorizma, kao globalne prijetnje te organiziranog kriminala i korupcije, koji ugrožavaju ekonomsku stabilnost i sigurnost države i krijumičarenje ilegalnog oružja.
Cilj posjete je, između ostalog, da se unaprijedi sprovođenje Sporazuma o policijskoj saradnji koju su raniije potpisali BiH i Švedska kroz jačanje saradnje oficira za vezu u ministarstvima unutrašnjih poslova. Planirano je i proširenje saradnje organiziranjem obuka i stručnih seminara za policijske službenike.
Ministar Čampara i zamjenik direktora Korman su se zahvalili ministru Ygemanu na posjeti i izrazili su zahvalnost na nesebičnoj podršci prijateljske Kraljevine Švedske, uz uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.  Ministar Ygeman se zajedno sa svojim saradnicima zahvalio na prijemu i naglasio kako će Vlada Švedske ostati predana u pružanju podrške našoj zemlji na planu evropskih integracija, a prioritet će biti policijska saradnja, koju treba unapređivati u obostranom interesu. KRAJ.