U prvih devet mjeseci 2009. godine na cestama FBiH spašena 33 ljudska života

22.12.2009.

Prezentovani rezultati primjene Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacije Bosne i Hercegovine 2008.-2013.“


U prvih devet mjeseci 2009. godine na cestama FBiH spašena 33 ljudska života


SARAJEVO, 22. decembar/prosinac 2009. godine – U prvih devet mjeseci 2009. godine na cestama u FBiH 139 osoba je poginulo u saobraćajnim nezgodama, što je 19,20 % manje u odnosu na isti period 2008. godine. Ovi, ali i drugi rezultati iz oblasti saobraćaja saopćeni su danas na pres-konferenciji Ekspertnog tima za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacije Bosne i Hercegovine 2008.-2013.“

„Ovi podaci su veoma ohrabrujući, jer primjenom Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta 'Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacije Bosne i Hercegovine 2008.¬-2013.', policija je spasila 33 osobe. Smrtnost je smanjena više i od zacrtanih ciljeva i s pravom kažem da su podaci ohrabrujući. Mi ćemo zajedno sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i u narednoj godini nastaviti s ovim aktivnostima, sve s ciljem da se spase ljudski životi“, istakao je tokom današnje pres-konferencije Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova.

Admir Katica, savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova i član Ekspertnog tima FMUP-a, tokom konferencije je kazao da je pored smanjenja broja smrtno stradalih, primjenom Akcinog plana za provođenje mjera iz navedenog dokumenta smanjen i broj teško povrijeđenih.

„Za devet mjeseci 2009. godine teško je povrijeđena 921 osoba, što je 19 % manje u osnosu na uporedni period 2008. godine. Mi našu zajedničku borbu protiv 'ubice savremenog doba', nastavljamo i u 2010. godini, a sve radi spašavanja ljudskih života“, pojasnio je Admir Katica.

Pored brzine, na drugom mjestu je alkohol kao uzročnik saobraćajnih nezgoda u FBiH.

U organizaciji Ekspertnog tima za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja Federacije Bosne i Hercegovine 2008.-2013.“ FMUP-a, danas je u Domu policije održan Okrugli sto o temi: „Alkohol kao uzročnik saobraćajnih nezgoda“.

Učesnici ovog okruglog stola bili su: prof. dr. Osman Lindov, doc. dr. Safet Kapo, prof. dr. Jasna Bajraktarević, Darko Omeragić, novinar Oslobođenja, dr. Jasminka Kovačević, Ministarstvo zdravstva FBiH, Fuad Klisura, Institut za privredni inžinjering.
Uzrok 1.287 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 13 osoba u prvih devet mjeseci 2009. godine na području Federacije BiH je alkohol. U ovim nezgodama 68 osoba je teže povrijeđeno. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je broj saobraćajnih nezgoda u FBiH, a gdje je uzrok alkohol, u prvih devet mjeseci ove godine povećan za 7,8 %. (KRAJ)

PREZENTACIJE