Federalni ministar Muhidin Alić prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumijevanju o uspostavljanju sigurnosne komunikacijske veze između BiH i EUROPOL-a

03.03.2009.

SARAJEVO, 3. mart/ožujak 2009. godine – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova u  ponedjeljak, 3. marta 2009. godine, prisustvao je potpisivanju Memoranduma o razumijevanju o uspostavljanju sigurnosne komunikacijske veze između BiH i EUROPOL-a kojim će biti omogućena razmjena i prijenos sigurnosnih podataka. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici kantonalnih i entitetskih MUP-ova u BiH, a sporazum su potpisali ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i Max-Peter Ratzel, direktor EUROPOL-a (Ured Evropske policije).

“Snažno podržavam jačanje odnosa institucija Bosne i Hercegovine s institucijama Evropske unije u sprječavanju, otkrivanju, suzbijanju i istraživanju teških oblika međunarodnog kriminala. Danas, kada su osnovne karakteristike savremenog kriminala: organiziranost, međunarodna povezanost, transnacionalnost i velika društvena opasnost, saradnja sa međunarodnim sigurnosnim institucijama predstavlja neophodan uvjet za bilo kakvu ozbiljnju borbu sa tim kriminalom”, istakao je ministar Alić.

On je kazao da je iz ovih ali i drugih razloga važno unapređenje saradnje s EUROPOL-om.

“Zadovoljstvo mi je što smo danas prisustvovali činu potpisivanja ovog memoranduma o razumjevanju, jednom od koraka u jačanju države Bosne i Hercegovine u borbi protiv kriminala, ali i jednom od koraka ka konačnom pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. U svakom slučaju, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova daje punu podršku implementaciji svih aspekata ovog memoranduma, kao i Strateškog sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i Ureda Evropske policije EUROPOL-a. Istovremeno saradanja s EUROPOL-om daje novi kvalitet našim strateškim nastojanjima da policiju učinimo boljom i efikasnijom u sprečavanju i otkrivanju teških krivičnih djela”, izjavio je na kraju ministar Alić.

Sigurnosna komunikacijska veza, poznatija pod nazivom NEUS mreža, omogućavat će prijenos sigurnosnih podataka koji ne mogu biti preneseni posredstvom Interneta. Ovom mrežom, sjedište EUROPOL-a koje je u Holandiji, tačnije, u Hagu, bit će povezano sa svim zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Direktor EUROPOL-a Max-Peter Ratzel je kazao da je ovo veoma važan korak ka unaprjeđenju saradnje u borbi protiv međunarodnog kriminala. Dodao je kako očekuje da će NEUS profunkcionirati do juna, s obzirom da je za instalaciju neophodno najmanje tri mjeseca. (KRAJ)