Ministar Čampara prisustvovao obilježavanju 23. godišnjice pogibije boraca Odreda Lasta

Sarajevo,

16.12.2017.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Obilježavanju 23. godišnjice oslobađanja teritorije Općine Trnovo danas su zajedno sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom prisustvovali i članovi porodice poginulih boraca Odreda „Laste“, komadant specijalnog Odreda „Lasta“ Rusmir Mrković, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, članovi delegacije Općine Centar, kao i predstavnici boračkih organizacija.

Skupu su se obratili komadant Rusmir Mrković, ministar Čampara, ministar Fišo i predstavnik općine Centar.

Prilikom obraćanja ministar Čampara je izjavio:

„Pripadnici Odreda imali su značajnu ulogu u odbrani zemlje, a svojim zalaganjem i žrtvovanjem doprinijeli su opstanku države, promociji mira, tolerancije i suživota i u najtežim ratnim danima.

Ova jedinica pretrpjela je velike gubitke gdje je njih 56, zajedno sa prvim ratnim komandantom Feridom Pilavom žrtvovalo svoje živote za bolju i svjetliju budućnost.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova poštuje i cijeni rezultate koje je ova jedinica postigla u odbrani Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim komandantima, te se s posebnim pijetetom sjeća poginulih pripadnika ove jednice, koje nikada ne smijemo zaboraviti, kao ni članove njihovih porodica, koji moraju biti trajna briga društva i države“.

Nakon polaganja cvijeća na Bijelim vodama i odavanja počasti poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene Lasta, kao i svim pripadnicima Armije BiH i policijskim snagama u Hotelu Bjelašnica je organizirano i druženje.