Ministar Čampara prisustvovao obilježavanju 26. godišnjice od pogibije Samira Mišića, učenika „Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH“

Sarajevo,

05.04.2018.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara prisustvovao je danas obilježavanju 26. godišnjice odbrane „Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH“ i pogibije Samira Mišića, šesnaestogodišnjeg učenika drugog razreda 20. klase policijske škole na Vracama, koga su 5. 4. 1992. godine ubile srpske agresorske snage.

 

Prisutnima su se obratili ministar Čampara i direktor Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević, koji su u obraćanjima podsjetili prisutne na ovaj događaj, prije 26 godina. Tom prilikom ministar Čampara izjavio je: “Posebna mi je čast što ovaj događaj prerasta u tradiciju, jer ne želimo da se heroji poput Samira Mišića zaborave i da njihova žrtva vremenom izblijedi. Heroji poput Samira vječno će živjeti u našim sjećanjima, a ova spomen-ploča je podsjetnik na njegovu hrabrost i požrtvovanost. Podsjetnik našim mladim polaznicima Policijske akademije Federalnog MUP-a da su na današnji dan, prije 26. godina, na ovom mjestu srpski policajci ubili učenika drugog razreda 20. klase policijske škole, šesnaestogodišnjeg Samira Mišića iz Rogatice.”

 

Nusret Beširević, direktor Policijske akademije FMUP-a, izjavio je da mu je čast biti uz porodicu poginulog Samira i obaveza da se ne zaboravi izgubljena mladost, kao simbol opkoljenog Sarajeva i borbe za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 

Ministar Čampara je zajedno sa Safom Mišić, majkom ubijenog učenika policijske škole, položio vijenac na spomen-ploču Samira Mišića, kao podsjetnik na njegovu hrabrost i požrtvovanost.

Svečanosti su, pored federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i njegovih najbližih saradnika, prisustvovali i uposlenici i polaznici Policijske akademije te bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib, predstavnici „Udruženje boraca Prva samostalna brigada Stup–Ilidža“ i drugi.