U Sarajevu održana svečana dodjela diploma za 31 mlađeg inspektora

Sarajevo,

20.03.2009.

SARAJEVO, 20. mart/ožujak 2009. godine – U prostorijama Policijske akademije FMUP-a na Vracama danas je u 11 sati upriličena ceremonija dodjele diploma za 31 polaznika obuke za mlađeg inspektora.

“čast mi je što sam danas u prilici da čestitam i prisustvujem dodjeli diploma za 31 polaznika, koji su danas završili osnovnu policijsku obuku za čin mlađi inspektor. Novi mlađi inspektori osposobljeni su u savremenim uvjetima, u skladu sa novim metodama izvođenja nastave. Znanja koja su usvojili iz oblasti krivičnog i procesnog prava garancija su da će policijske poslove obavljati u skladu sa zakonom, pravilno i jednako prema svim građanima. To je važno zbog vladavine prava i pravne sigurnosti svih građana. Sposobnosti i etički kodeks ponašanja koji su usvojili na Policijskoj akademiji garancija su da će prema svim građanima postupati u skladu s univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i sloboda”, istakao je mr. Taib Spahić, direktor Policijske akademije. On je izrazio nadu da će budući policajci doprinijeti jačanju sigurnosti građana, izgradnji novih mostova povjerenja između policije i građana, s ciljem da se poboljša kvalitet življena u zajednici.

U ovoj, V generaciji, odškolovani su kadrovi iz Federalne uprave policije, MUP-a Posavskog i Srednjobosanskog kantona, te Kantona 10 – Livno. Kurs za mlađeg inspektora pohađalo je 28 muškaraca i tri žene, a prosječna ocjena ove generacije 4,48, što je za sada najbolji uspjeh u školovanju mlađih inspektora.

“Još jednom vam čestitam i želim puno sreće u daljnjem radu”, istakao je direktor Spahić.

Današnjoj dodjeli diploma prisustvovali su predstavnici Policijske akademije, Federalne uprave policije, MUP-a Srednjobosanskog i Posavskog kantona.

Obuka 31 mlađeg inspektora trajala je pola godine, s tim da je teoretska nastava trajala četiri, a praktična dva mjeseca. (KRAJ)