Na Policijskoj akademiji FMUP-a održana promocija Priručnika o radu sa osobama zadržanim u prostorijama za zadržavanje

19.02.2020.

Danas je na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova održana promocija Priručnika o radu sa osobama zadržanim u prostorijama za zadržavanje, u čijoj izradi su učestvovali predstavnici ICITAP-a, Policijske akademije, tužilaštva i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Svečanoj promociji su prisustvovali: Vilijam Kil (Wiliam C. Kuehl), ICITAP-ataše  za BiH, predstavnici drugih međunarodnih organizacija, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, Damir Vejo, direktor Policijske akademije, rukovodioci policijskih agencija u Federaciji BiH i predstavnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prisutnima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji se zahvalio gospodinu Vilijamu Kilu (Wiliam C. Kuehl) na podršci u izradi Priručnika, kao i na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i realizaciji obuka iz oblasti sigurnosti. Također se zahvalio svima koji su doprinijeli izradi ovog priručnika, a posebno je pohvalio saradnju Policijske akademije  sa predstavnicima tužilaštva i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su svojim zalaganjem doprinijeli izradi Priručnika.

Zatim se prisutnima obratio gospodin Vilijam Kil (Wiliam C. Kuehl), iskazavši zadovoljstvo i zahvalnost Policijskoj akademiji i svim drugim policijskim agencijama koje su dale doprinos izradi ovog priručnika. Izrazio je nadu da će Priručnik služiti svim policijskim službenicima u radu s osobama lišenim slobode.

U svom obraćanju direktor Policijske akademije Damir Vejo je istakao značaj Priručnika, koji će služiti policijskim službenicima u obavljanju svakodnevnih poslova,  imajući u vidu značaj evropskih i međunarodnih standarda u radu policije.

Bosna i Hercegovina je potpisnica UN-ove Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka te je bilo neophodno propisati jedinstvena pravila postupanja policijskih službenika s osobama lišenim slobode.