Obilježena 28. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a Bosne i Hercgovine i pogibije učenika Samira Mišića

09.04.2020.

Direktor Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Damir Vejo, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, članovi Udruženje boraca Prva samostalna brigada Stup – Ilidža i članovi porodice Samira Mišića, 5. 4. 2020., svečanim polaganjem cvijeća na spomen-ploči „Samir Mišić“ obilježili su godišnjicu odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH, današnje Policijske akademije, i ubistva učenika Mišića.

Spomenutim događajem, prije 28 godina, započela je opsada grada Sarajeva, što je značilo i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu. Za Sarajevo i BiH tog historijskog dana, na nekadašnju policijsku školu na Vracama ispaljeno je hiljade metaka i stotine tromblonskih mina, a napad je počeo u ranim jutarnjim satima. Višesatna borba, koja je trajala do kasnih noćnih sati, rezultirala je ubistvom učenika Samira Mišića, i to šest sati nakon prekida vatre.

Stoga, spomenik na Vracama ubijenom Mišiću služi kao podsjetnik novim generacijama i čuva od zaborava žrtve agresije na BiH.