Obilježena 29. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a Bosne i Hercegovine i pogibije učenika Samira Mišića

Sarajevo,

06.04.2021.

Saopćenje za javnost

Delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova predvođena direktorom Policijske akademije FMUP-a Damirom Vejom i nastavnikom Saninom Čolićem položila je cvijeće i odala počast na spomen-obilježju Samiru Mišiću.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić, prva je žrtva napada na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine. Bio je učenik i pripadnik 20. klase, a poginuo je 5. aprila 1992. godine u odbrani objekta tadašnje Srednje policijske škole na Vracama – Centra za obuku kadrova R MUP-a BiH. Posthumno je odlikovan „Zlatnom policijskom značkom“.

Tim povodom u Centru za obuku policijskih kadrova "Mahir Begić" u Suhodolu održano je i Memorijalno takmičenje u streljaštvu, a na kojem su učestvovali pripadnici Federalne uprave policije (FUP), Sudske policije FBiH, Zatvorske straže, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, MUP-a Posavskog kantona te polaznici 38. generacije za čin „policajac“ Policijske akademije FMUP-a.

Prisutnima se obratio direktor Damir Vejo koji je kazao da je potrebno čuvati od zaborava žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu te da će Memorijalno takmičenje u streljaštvu sigurno postati dio tradicije.

Najbolje rezultate u kategoriji „žene“ ostvarile su Dubravka Todorović (FUP), Matea Miličević (FUP) i Merisa Mizdrak (Zatvorska straža). U kategoriji „muškarci“ najbolje rezultate ostvarili su Ismar Musić (MUP USK), Suljo Hozdić (MUP USK) i Saudin Isaković (MUP ZDK), a u kategoriji „seniori“ Bakir Ridžanović (FUP), Kemo Trgo (PA FMUP) i Semin Rizvan (PA FMUP).