Predstavnik organizacije UN Women u BiH, David Saunders posjetio Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova

23.06.2021.

Sarajevo, 23. 6. 2021. godine. - Povodom završetka projekta “Pružanje tehničke podrške Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguranju kvalitetnog i standardiziranog odgovora na slučajeve nasilja u porodici i nasilja nad ženama u Federaciji Bosne i Hercegovine“ predstavnik organizacije UN Women u BiH, David Saunders posjetio je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Aljoša Čampara.

 

U okviru navedenog projekta, odnosno saradnje UN Women BiH i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova izrađen je “Priručnik za provođenje obuke policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama“ koji je ovom prilikom gosp. Saunders uručio ministru Čampari.

U izradi Priručnika učestvovali su i predstavnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i pravosudnih institucija.  

 

Ministar Čampara se zahvalio na podršci te izrazio nadu da će se ovaj vid uspješne saradnje Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i UN Women u BiH nastaviti i ubuduće. Također, istakao je da će Priručnik omogućiti uspostavu sistema unificiranih obuka za sve policijske službenike u Federaciji BiH koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama. KRAJ