Ministar Čampara čestitao Dan policije u FBiH

01.07.2021.

 

Povodom 1. jula, Dana policije u Federaciji BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara upućuje iskrene čestitke svim pripadnicima policijskih snaga u Federaciji BiH, sa željom da i dalje postižu dobre rezultate, uprkos svim izazovima kojima su u svakodnevnom poslu izloženi, da se i dalje usavršavaju i unapređuju znanje i vještine kako bi našim građanima pružili stabilno i sigurno okruženje.

 

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova će ovaj značajan datum obilježiti nizom aktivnosti koje će biti realizirane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

 

Delegacija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas će položiti vijenac na spomen-ploču poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine u zgradi FMUP-a, a zatim će na šehidskom mezarju "Kovači" također položiti vijence na centralni nišan i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Minutom šutnje i polaganjem cvijeća odat će počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a nakon toga cvijeće će položiti na mjesto ubistva Joze Leutara, bivšeg zamjenika federalnog  ministra unutrašnjih poslova, kao i na spomen-ploču Centra za obuku policijskih kadrova “Mahir Begić” u Suhodolu.

 

U sklopu centralne svečanosti pripadnici Federalne uprave policije FMUP-a održat će svečani defile kroz Sarajevo u kojem će učestvovati policijski službenici sa službenim vozilima, motociklima, kvadovima, uz pratnju helikoptera kako bi se predstavio samo dio policijskih snaga i kapaciteta kojima raspolažu policijske snage kako bi osigurale sigurno okruženje za sve naše građane.

 

Drugi dio aktivnosti policijskih snaga bit će predstavljen široj javnosti putem emisije "Slučajevi X", u kojoj će biti analizirano postupanje pripadnika Federalne uprave policije FMUP-a prilikom istrage pojedinačnih kriminalističkih slučajeva. Također će biti održana vježba Specijalne policijske jedinice i Sektora za podršku koji će uz korištenje helikoptera, službenih pasa, dronova, naoružanja i ostale neophodne opreme prikazati učinkovito djelovanje policijskih snaga u otežanim uvjetima.

 

Završni dio ceremonije održat će se na Policijskoj akademiji FMUP-a, na kojoj će federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uručiti nagrade i priznanja za izuzetan doprinos u radu zaslužnim pojedincima i organizacionim jedinicama FMUP-a. KRAJ