Veliki projekt: Svi objekti FMUP-a na Vracama bit će utopljeni

Sarajevo,

16.03.2023.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je utopljavanje svih objekata Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji se nalaze u kompleksu Policijske akademije na Vracama, a čije utopljavanje je tražio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

U narednom periodu bit će utopljeni svi objekti Policijske akademije FMUP-a (objekat „E“, paviljon „C“, paviljon „D“ i paviljon „G“) i Federalne uprave policije FMUP-a (paviljon „B“, objekat „H“ i Centar za forenzička ispitivanja) koji se nalaze na Vracama.

Ranije je na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampara izvršeno utopljavanje nastavnog objekta u Policijskoj akademiji kao i paviljona „A“ u kojem su smješteni polaznici osnovne policijske obuke.

Po okončanju implementacije usvojenog projekta svi objekti FMUP-a koji se nalaze u krugu Policijske akademije FMUP-a bit će utopljeni čime će biti stvoreni bolji uslovi za rad, obuku polaznika osnovne policijske obuke kao i smještaj kadeta.

Cilj  projekta je demonstriranje prednosti poboljšanja energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora i podrška razvoju skalabilnih modela finansiranja energetske efikasnosti. Projekat AF BEEP je pokrenut 2020. godine, a u FBiH ga implementira Federalno ministrstvo prostornog uređenja.