Sedamanesti Memorijalni turnir u džudou “Vinko Šamarlić”

Sarajevo,

17.04.2009.

SARAJEVO, 17. april/travanj 2009. godine – Sedamnaesti Memorijalni turnir u džudou “Vinko Šamarlić” počinje u subotu, 18. aprila u 10.00 sati u u sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” na Mojmilu.

Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Organizacionog odbora Memorijalnog turnira, na pres-konferenciji koja je održana 14, aprila, istakao je da se ovaj turnir organizuje u znak sjećanja na velikog sportistu i pripadnika Specijalne jedinice RMUP-a BiH koji je svoj život dao u odbrani grada Sarajeva.

“Drago mi je da i ovaj put Federalno ministrarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u organizaciji Memorijalnog turnira “Vinko Šamarlić”, koji je bio istaknuti i hrabri policajac, sportski radnik i sportista, jedan od svijetlih primjera sa ovih prostora, čovjeka koji je simbol odbrane ovog grada, koji je odabrao da brani BiH i zbog toga 1992. godine nije otišao na Olimpijske igre koje su se te godine održavale u Barseloni. Zahvaljujem se svima koji tradicionalno obilježavaju godišnjicu pogibije Vinka Šamarlića, jer on je to zaslužio. Vinko Šamarlić je ugradio svoj život u temelje ove države”, istakao je ministar Alić.

Jusuf Pušina, savjetnik ministra i član Organizacionog odbora ovog turnira, kazao je da je organizacijom ovog turnira još jednom potvrđeno da se branioci BiH nikada neće zaboraviti.

Vinko Šamarlić poginuo je 9. juna 1992. godine kao pripadnik RMUP-a BiH, Odreda “Bosna”. (KRAJ)