Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman obraćaju se zajedničkim saopćenjem za javnost.

Sarajevo,

04.05.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Federalna uprava policije poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti vezano za objave na društvenim mrežama koje su uznemirile javnost u Bosni i Hercegovini, kao i o dešavanjima u susjednoj Republici Srbiji.

U saradnji sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova poduzimaju se aktivnosti s ciljem sprečavanja narušavanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Apelujemo na sve građane da prijave svaki ovakav ili sličan vid pozivanja na izvršenje ili prijetnje počinjenjem krivičnih djela nadležnim policijskim upravama.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu inicirati i poduzeti sve korake kako bi se pospješio zakonodavno-pravni okvir, posebno u oblasti zaštite djece, te unaprijedila prevencije svih oblika devijantnog ponašanja.

Sa žaljenjem smo primili vijest o tragičnim dešavanjima u Republici Srbiji, te ovim putem upućujemo iskreno saučešće porodicama stradalih maloljetnika, kao i građanima susjedne zemlje.