Federacija BiH bogatija za 316 policijskih službenika: Promovirana 41. generacija polaznika za početni čin „policajac“

Sarajevo,

17.05.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova promovirana je 41. generacija polaznika za čin „policajac“.

Obuku za početni čin „policajac“ uspješno je okončalo 316 polaznika iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10, Kantona Sarajevo, Unsko – sanskog i Posavskog kantona.

Tim povodom polaznicima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je istakao da je ponosan na činjenicu što ispraća 41. generaciju kadeta Policijske akademije Federalnog ministartsva unutrašnjih poslova koji su izabrali da služe društvu i budu na strani zakona.

„S obzirom da sam i sam bio dugogodišnji pripadnik policijskih snaga znam da vam posao neće biti nimalo lak i da će pred vama biti puno izazova, ali čvrsto vjerujem da ste vi generacija koja će nas učiniti ponosnima. Vaša dužnost je da provodite zakon i da pred zakonom sve ljude tretirate jednako. Uvijek se držite slova zakona i radite u interesu svih građana BiH. Vi ste budući policajci kojim je narod dao povjerenje i kojima narod vjeruje , a vi ste ti koji trebate svojim postupcima to povjerenje sačuvati i učvrstiti“- kazao je ministar Isak.

Ministar se posebno zahvalio rukovodiocima i stručnom kadru Policijske akademije FMUP-a, kao i pripadnicima kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su nesebičnim zalaganjem prenijeli dio svog iskustva na buduće policijske službenike.

U ime 41.generacije polaznika za čin „policajac“pristunima obratio Nusret Beširević, v.d direktora Policijske akademije FMUP-a, koji je istakao da je ponosan što ispraća najveću generaciju kadeta od osnivanja Akademije, njih 316, dok je za najboljeg kadeta proglašen Vedad Gljiva sa prosjekom 5,0. Budućim policijskim službenicima poručio je da poštuju zakone i da uvijek budu na usluzi građanima.

Zatim se prisutnima obratio kadet sa najboljim prosjekom ocjena, Vedad Gljiva. koji se zahvalio ministru Isaku i gospodinu Bešireviću, te naglasio kako su kadeti imali priliku učiti od najboljih predavača, instruktora i voditelja odjeljenja, kako bi naklon obuke bili osposobljeni dostojno obavljati poslove i zadatke policijskih službenilka.

Pormociji su pored predstavnika FMUP-a, prisustvovali potpredsjednici Federacije BiH, premijeri, predstavnici ambasada, zatim predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i druge zvanice.