U saradnji sa EUROPOLOM izvršeni pretresi na 14 lokacija u BiH - osumnjičeno sedam osoba

Sarajevo,

25.05.2023.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u okviru EUROPOL-ovog projekta „Balkanski kartel“, a po Naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u okviru operativne akcije kodnog naziva „DM Tetris“ izvršili pretresanje sedam osumnjičenih lica i 13 lokacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo „Organizovani kriminal“ iz člana 250. Krivičnog zakona BiH u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz člana 195. Krivičnog zakona BiH i „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“ iz člana 193. Krivičnog zakona BiH.

Iste radnje su poduzete i prema drugim osumnjičenima na području Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Njemačke, Holandije, Belgije, kao i drugih država članica Evropske Unije.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić zahvalili su se policijskim službenicima koji su učestvovali u uspješno provedenoj akciji.

Federalna uprava policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova je dokazala da posjeduje kapacitete koji mogu odgovoriti najsloženijim međunarodnim operacijama.

https://we.tl/t-hgFpjbcKfh