Predstavnici FMUP-a zajedno sa motociklistima MC "Rajvosa" iz Sarajeva učesnicima u saobraćaju dijelili edukativni materijal iz kampanje "Pazi kako voziš"

Sarajevo,

29.04.2009.

SARAJEVO, 29. april/travanj 2009. godine – Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i članovi MC „Rajvosa“ iz Sarajeva danas su organizovali događaj kojim je obilježena „Sedmica globalne sigurnosti u saobraćaju“.

Nakon okupljanja na platou ispred Katedrale u 11.45 Muhidin Alić, fedrelani ministar unutrašnjih poslova i Mirza Sijerčić, predsjednik MC “Rajvosa” dali su izjave za medije u kojima su istakli obostrano zadovoljstvo zbog ovog zajedničkog projekta, koji ima za cilj smanjenje broja poginulih na bh. cestama.

“Ova današnja aktivnost jedan je u nizu napora Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kako bi se smanjio broj poginulih na bh. cestama, a što je jedan od osnovnih ciljeva dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013”, izjavio je ministar Alić.

Osnovni ciljevi ovog događaja su podrška aktivnostima federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u borbi za spašavanje ljudskih života u saobraćaju i poruka motociklistima o nužnosti poštivanja saobraćajnih propisa.

Mirza Sijerčić, predsjednik MC “Rajvosa” je rekao da oni na ovaj način podržavaju aktivnosti FMUP-a, te je pozvao sve motocikliste da poštuju saobraćajne propise, jer samo tako neće dovesti u opasnost svoj, ali i živote drugih ljudi.

Nakon davanja izjava, članovi MC “Rajvosa”, predstavnici FMUP-a, polaznici Policijske akademije FMUP-a, studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva uključili su se u saobraćaj. Pod sloganom “Pazi kako voziš” kaže dvotočkaš četvorotočkašu, motociklisti su dijelili edukativni materijal iz istoimene kampanje vozačima.

Prema predviđenom planu motociklisti su edukativni materijal dijelili do naselja Otoka, nakon čega su se vratili na polazno mjesto.
U međuvremenu kadeti Policijske akademije FMUP-a su u centru grada dijelili majice, kačkete, edukativni marijal iz kampanja „Pazi kako voziš“ i „ 122“.

Ovaj događaj je dio aktivnosti koje provodi FMUP, odnosno Ekspertni tim za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta „Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013.”, a na osnovu Odluke Ujedinjenih nacija, gdje je posljednja sedmica aprila proglašena u cijelom svijetu za „Sedmicu globalne sigurnosti u saobraćaju“.

Isto tako, ova aktivnost je sprovedena u okviru kampanje 122, koju u Bosni i Hercegovini provodi EUPM i sve policijske agencije u BiH . (KRAJ)