U protekloj sedmici u Policijskoj akademiji FMUP-a završena tri veoma važna kursa za policijske službenike

Sarajevo,

15.05.2009.

SARAJEVO, 15 maj/svibanj 2009. godine – U prostorijama Policijske akademije FMUP-a na Vracama danas je izvršena dodjela diploma za 15 polaznika koji su pohađali petodnevni kurs “Obezbjeđenje vrlo važnih ličnosti i objekta”.

Polaznicima se obratio Taib Spahić, direktor Policijske akademije, koji je istakao da je ovaj kurs samostalno održan u organizaciji Policijske akademije FMUP-a.
“Kurs “Obezbjeđenje vrlo važnih ličnosti i objekata” održan je u Policijskoj akademiji FMUP-a, na osnovu godišnjeg Plana rada Policijske akademije i potreba kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko Distrikta. Predavači na ovom kursu iz Federalne uprave policije i Državne agencije za istrage i zaštitu su istaknuti stručnjaci iz ove oblasti. Želim Vam puno sreće i uspjeha i nadam se da će vam stečeno znanje na ovom kursu pomoći u daljem radu”, kazao je direktor Spahić.

Nastava na ovom kursu realizirana je u dva segmenta: teoretski i praktični. Kurs je pohađalo 15 polaznika koji su uposlenici FMUP-a, FUP-a, kantonalnih MUP-ova i Policije Brčko Distrikta.

Pored ovog kursa, u ovoj sedmici u Policijskoj akademiji su okončana još dva kursa pod nazivom “Tehnike izazivanja otisaka prstiju” i “Dobrovoljni povratak ilegalnih migranata registriranih na teritoriji BiH u njihove zemlje porijekla”.

Prvi kurs “Tehnike izazivanja, otisaka prstiju” organizirao je ICITAP, a predavači su bili istaknuti stručnjaci FBI-a. Kurs je trajao četiri dana, a pohađala su ga 23 polaznika.

Drugi kurs “Dobrovoljni povratak ilegalnih migranata registriranih na teritoriji BiH u njihove zemlje porijekla” realiziran je uz pomoć IOM-a i Ministarstva sigurnosti BiH - Službe za poslove sa strancima, a obuku je završio 81 polaznik. (KRAJ)