Predstavnici FMUP-a posjetili nanu Fatu Orlović i Memorijalni kompleks u Potočarima

KONJEVIć-POLJE, POTOčARI,

16.05.2009.

KONJEVIć-POLJE, POTOčARI, 16. maj/svibanj 2009. Predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u subotu 16. 5. 2009. godine prisustvovali su II Memorijalnom malonogometnom turniru «Adnan Karović», koji je održan u Potočarima.

Adnan Karović je bio dugogodišnji istaknuti uposlenik FMUP-a, koji je 9. aprila 2007. godine iznenada preminuo u 47. godini života.

Na putu do Potočara, delegacija FMUP-a na čelu sa Hajradinom Mekićem, šefom Kabineta ministra, i Taibom Spahićem, direktorom Policijske akademije FMUP-a, posjetili su nanu Fatu Orlović u njenom domu u Konjević-Polju.
Nana je ugostila predstavnike FMUP-a i kazala da se nada da će se ukoro iznaći rješenje, na koje čeka desetak godina, a to je uklanjanje pravoslavne crkve iz njenog dvorišta.

Nana Fata Orlović postala je poznata cijelom svijetu zbog spora koji vodi sa Pravoslavnom crkvom zbog crkve koja je nelegalno izgrađena na njenom posjedu.
Iako je sud izrekao presudu u njenu korist, crkva ni do danas nije izmještena.

U međuvrmenu, pokrenut je i sudski spor protiv starice zbog napada na policajce, ali je 14. aprila izrečena presuda kojom je ona oslobođena za napad na pet policajaca MUP-a RS-a.

Nakon toga delegacija FMUP-a je posjetila Memorijalni centar u Potočarima. (KRAJ)