U ponedjeljak započinje zajednička obuka Policijske akademije FMUP-a i Granične policije BiH koja će trajati narednih 12 mjeseci

Sarajevo,

04.06.2009.

SARAJEVO, 4. juni/lipanj 2009. godine - Muhidin Alić, ferderalni ministar unutrašnjih poslova, i Vinko Dumančić, direktor Granične policije BiH, potpisali su ugovor o zajedničkoj edukaciji za 121 polaznika iz cijele BiH za čin policajac, a svi koji polože završni ispit bit će raspoređeni u Graničnoj policiji BiH.

Zajednička obuka koja počinje u ponedjeljak 8. juna 2009. godine održavat će se u Policijskoj akademiji FMUP-a na Vracama i trajat će godinu dana. Obuku koja je podijeljena u tri etape izvodit će nastavnici i instruktori sa Policijske akademije i iz Granične policije.

Teorijska nastava trajat će sedam mjeseci, dok su četiri mjeseca planirana za izvođene praktične nastave. Nakon toga u posljednjem mjesecu obuke planirano je polaganje ispita, te podjela diploma.


Kako je u ovoj klasi upisan 121 kadet, od kojih je osam djevojaka i 113 mladića iz cijele BiH, raspoređenih u četiri odjeljenja, s ponosom ističemo da je ovim u potpunosti popunjen kapacitet Policijske akademije.

Naime, u ponedjeljak, 8. juna 2009. godine u Policijskoj akademiji, u okviru uspostavljenog sistema policijske obuke, nastavi će prisustvovati ukupno 434 polaznika različitih vidova edukacije. (KRAJ)