Snažno podržan projekt «Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje policije i tužilaštava – očekuje se efikasna saradnja policije i tužilaštava u borbi protiv organizovanog i drugih oblika teškog kriminala

Banja Luka,

09.06.2009.

BANJA LUKA, 9. juni/lipanj 2009. godine – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, učestvovao je u radu V konferencije “Saradnja policije i tužilaca u BiH”, koja je održana u ponedjeljak 8. juna 2009. godine u Banjoj Luci, a u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH).

U uvodnom izlaganju ministar Alić je pohvalio dosadašnje rezultate projekta, dodavši da se nada da će i u budućnosti biti nastavljena njihova primjena zajedno sa drugim ministarstvima i predstavnicima pravosuđa, koji su uključeni u ovaj projekt.
«Samo tako ćemo dosadašnju dobru operativnu saradnju pretvoriti u sistem koji će proizvesti bolje i efikasnije istrage organizovanog kriminala, terorizma, ratnih zločina, korupcije i drugih vrsta teškog kriminala», rekao je ministar Alić.

On je dodao da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova od samog početka uključeno u projekt «Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje policije i tužilaštava», jer bez sistema saradnje nema efikasne borbe protiv kriminaliteta koji ugrožava temeljne vrijednosti našeg društva.

Prema mišljenju ministra Alića, projekt «Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje policije i tužilaštava» je kvalitet sam po sebi, jer uspostavlja sistem saradnje policije i tužilaca.
«U okviru ovog projekta su od strane eksperata iz cijele Bosne i Hercegovine stvoreni vrlo vrijedni dokumenti čija će sadržina biti ista u cijeloj Bosni i Hercegovini. Posljednji takav dokument kojeg je usvojio Upravni odbor projekta je Uputstvo o postupanju i saradnji policijskih službenika i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, koje se primjenjuje od prvog juna ove godine u svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini. To je vrlo vrijedan dokument koji će na istim osnovama i uz ista pravila regulisati saradnju policije i tužilaca u cijeloj državi. Postoje i drugi rezultati ovog projekta koji uspostavljaju, naprimjer, zajedničku edukaciju sudija i tužilaca i tako dalje», kazao je ministar Alić.

Borba protiv organizovanog kriminala je jedan od prioriteta rada Federalnog ministastva unutrašnjih poslova. U okviru projekta «Organizaciono, materijalnotehničko i kadrovsko jačanje policije u borbi protiv organizovanog kriminala» FMUP je finansirao postdiplomski specijalistički studij za 72 policijska službenika FMUP-a, svih kantonalnih MUP-ova, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije i Obavještajno sigurnosne agencije BiH.

«Ovaj specijalistički studij ima za cilj jačanje kadrovskih potencijala policije u borbi protiv organizovanog kriminala i to posebno s aspekta pravne naobrazbe kao temelja zakonitog postupanja policije. Kao logičan nastavak ovakve edukacije, organizirali smo kriminalističku obuku na našoj Policijskoj akademiji u okviru koje je policija dobila napredna znanja o istragama pojavnih oblika pojedinih krivičnih djela organizovanog kriminala. Pored toga, a u okviru ovog projekta smo za potrebe Federalne uprave policije finansirali nabavku moderne opreme neophodne za rad policije na ovom polju.
Na koncu, značajno smo poboljšali plaće policijskih službenika našeg ministarstva, koji su, možemo to slobodno reći, najbolje plaćeni policajci u zemlji. Obuči, opremi i motiviraj su bili osnovni principi ovog projekta kao svojevrsnog recepta poboljšanja efikasnosti policije. Isti ovi principi mogu poslužiti kao model daljneg funkcionisanja projekta Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje policije i tužilaštava, s tim da bi sada u središtu pažnje bili policija i tužilaštvo zajedno», istakao je ministar Alić.

Milorad Novković, predsjednik VSTV BiH, istakao je da je ova isntitucija krajem 2007. godine prepoznala potrebu za što boljom saradnjom između tužilaca i policije.

«Saradnja je postojala, ali uvijek može bolja i kvalitetnija, a sve s jednim ciljem - što bolje vođenje istrage. Očekujem i dalje dobru saradnju između policije i tužilaca, i u jednogodišnjem izvještaju o radu nadam se što boljim rezultatima», istakao je Novković.

U radu jednodnevne konferencije pod nazivom «Saradnja policije i tužilaca u BiH», pored predsjednika Novkovića i ministra Alića, učestvovali su i ostali članovi Upravnog odbora ovog projekta: Tarik Sadović, ministar sigurnosti BiH, Stanislav čađo, ministar MUP-a RS-a, Goran Lujić, šef Policije Brčko Distrikta, brigadni general Stefan Feller, šef Policijske misije Evropske Unije u BiH, Michael Tatham ambasador Velike Britanije u BiH, Jan Braathu, ambasador Kraljevine Norveške u BiH, Ferdinand Kopp, vršilac dužnosti šefa Operacija Delegacije Evropske unije u BiH, te najveći dužnosnici svih policijskih struktura iz BiH. (KRAJ)