Reagovanje na prilog i izjave Zlatka Miletića, direktora FUP-a, objavljene u Dnevniku FTV

Sarajevo,

02.07.2009.

Sarajevo, 02. 07. 2009.


FEDERALNA TELEVIZIJA
INFORMATIVNI PROGRAM
n/r gđa Duška Jurišić, urednica

 


Poštovana,

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova godinama s neskrivenom pažnjom i divljenjem prati rad Federalne televizije, čiji uposlenici, često i po cijenu prijetnji po život, nastoje profesionalno i objektivno informisati javnost o događajima na ovim prostorima. Sve ove godine Vas i Vaše kolege, smatramo najiskrenijim osloncem u borbi protiv kriminala, koji je naš zajednički zadatak. Oduvijek smo smatrali da u vašoj medijskoj kući rade vrhunski profesionalci, zbog kojih je ovo najgledanije televizija na prostoru Bosne i Hercegovine.

Stoga smo nemalo iznenađeni, nakon priloga emitovanog u TV dnevniku 1. jula ove godine, u kojem je vaša novinarka Mersiha Novalić, pokazala elementarno neznanje i nepoznavanje organizacije policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, čime je blago kazano dezinformisala javnost.

Posao servisiranja radara nije nadležnost Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova već kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Pokušajem držanja lekcija čelnim ljudima Federalnog ministarstva nanijela je štetu isključivo Federalnoj televiziji, a građanima poslala jasnu poruku da njoj i kući u kojoj radi ne treba vjerovati.

Iste večeri, informacijom o proslavi Dana policije, unijeli ste nemir i nevjericu među hiljade policajaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji znaju da se 1. juli obilježava samo u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i MUP-u Unsko-sanskog kantona. Stoga želimo vjerovati, da ste svjesni pričinjene štete isključivo Federalnoj televiziji, te da Vam ovaj i slični prilozi, narušavaju ugled i povjerenje gledalaca. Iskreno se nadamo da ovaj medijski eksces, neće biti prepreka budućoj saradnji, koja isključivo ima za cilj objektivno informisanje javnosti o radu svih institucija u našoj zemlji, pa tako i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.


Poštovana urednice,

Radi objektivnog informisanja javnosti te iznošenja stvarnih činjenica o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, želimo se osvrnuti i na pojedine dijelove izlaganja direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića u Vašem Dnevniku, koji je isto tako dezavuisao i dezinformisao javnost.

Prvo, podsjećamo da su policajcima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u posljednjih godinu dana dva puta povećavana primanja i u odnosu na ona s početka 2008. godine su uvećana za 70 %. Niti jednoj kategoriji službenika u Federaciji BiH nisu toliko uvećana primanja, a naši policajci, na što smo posebno ponosni, su najbolje plaćeni policajci u zemlji. Za takva primanja smo se uspjeli izboriti u okviru projekta «Organizaciono, kadrovsko i materijalno tehničko jačanje policije u borbi protiv organizovanog kriminala». Primjera radi, primanja direktora Federalne uprave policije su veća nego premijera Federacije Bosne i Hercegovine, a topli obrok u specijalnoj jedinici je u nominalnom iznosu preko 600 KM.

Za takva nastojanja federalnom ministru Muhidinu Aliću je od strane predsjednika Sindikata službenika FMUP-a, samostalnog inspektora Stipe Rozića uručena prva Zlatna plaketa u znak zahvalnosti za zalaganje za prava policajaca, koja je uručena na svečanom kolegiju ministra održanom u povodu obilježavanja Dan policije.

 

Drugo, svi budžetski zahtjevi Federalne uprave policije u 2008. godini su ispoštovani a također je intervenisano i u budžetske rezerve Federacije BiH, kako bi se Federalna uprava policije dodatno osnažila u svom radu. I ove godine su prihvaćeni svi budžetski zahtjevi Federalne uprave policije. Kako navodi direktor, u budžetu Federalne uprave policije nedostaje 5,6 miliona KM za plate što nas navodi na logično pitanje u kojem ministarstvu ili upravi, u trenutnoj situaciji ima dovoljno novca. Sasvim smo sigurni da će Vlada FBiH iznaći načina da prioritetno riješi pitanje nedostajućih plata policajaca, a mi smo još prošle godine obezbjedili kod Ministarstva finansija da prve plate koje se isplaćuju iz budžeta moraju biti isplaćene policajcima te da se posebno ne smije desiti da bilo ko drugi a posebno državni službenici i namještenici Federalnog ministarstva dobiju platu prije policije. Sa takvim pristupom ćemo nastaviti i u budućnosti.


Treće, treba napomenuti da je u Federalnoj upravi policije u posljednjih pet godina vođena pogubna kadrovska politika. Naime, i pored činjenice da se na birou za zapošljavanje nalazi vojska nezaposlenih mladih ljudi (kriminalista, pravnika, ekonomista), rukovodstvo Federalne uprave policije nije primilo niti jednog mladog policijskog službenika do 2009. godine. To je osnovni razlog trenutno nedostajućeg broja policijskih službenika u Federalnoj upravi policije i to je osnovni uzrok mogućeg ugrožavanja operativnosti i efikasnosti Federalne uprave policije.

četvrto, tačno je da nisu doneseni neki od zakonskih i podzakonskih akata za što je glavni krivac menadžment Federalne uprave policije. Naime, Federalna uprava policije se nalazi u blokadi neprincipijelnog i bahatog rukovođenja policijom koji je u osnovi sažet u devizi «ili će biti kako mi kažemo ili neće nikako biti». Zarobljeni u takvom stavu, bez spremnosti na bilo kakvu komunikaciju i dogovor, menadžment Federalne uprave policije dovodi u pitanje operativnost i efikasnost Federalne uprave policije što nas naročito zabrinjava.

Peto,neprijatno smo iznenađeni i smatramo neprimjerenim da direktor Federalne uprave policije već drugi put za redom, ne prisustvuje obilježavanju Dana policije. Ovoga puta, direktor ocjenjuje amoralnim organizovati radno ali i simbolično obilježavanje Dana policije FMUP-a dok istovremeno prisustvuje svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana policije Unsko-sanskog kantona. Očigledni su dvostruki aršini. Nešto je u jednom slučaju amoralno u drugom to nije. Treba napomenuti da su na svečanom kolegiju ministra održanom povodom Dana policije, prisustvovali premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, zamjenik šefa misije EUPM-a Domenico Patterna te kantonalni ministri unutrašnjih poslova i policijski komesari.

Ove godine, direktor Miletić, ne samo da nije prisustvovao obilježavanju Dana policije nego nije niti predložio policijske službenike za dodjelu nagrada. To smatramo da je nedopustivo obzirom na postignute rezultate u radu u protekloj godini. Možda prvi pravi slučaj organizovanog kriminala je okončan sudskom presudom, a javnosti je dobro poznato da je u to bila uključena i Federalna uprava policije

 

Poštovana urednice,

Sve navedeno možemo potkrijepiti objektivnim i nepobitnim činjenicama. Svakako da smo spremni odgovoriti na bilo koje Vaše pitanje o radu policije i funkcionisanju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Tražimo da ovo naše reagovanje objavite u vašem narednom Dnevniku, kako bi javnost bila informisana o stvarnim i realnim činjenicama.

Još jednom Vas srdačno pozdravljamo i želimo Vam puno sreće i uspjeha u radu.

S poštovanjem!


                                                                                                                                       ŠEF KABINETA
                                                                                                                                       Hajradin Mekić