Ministar Alić sa saradnicima boravio u Srebrenici

Srebrenica,

09.07.2009.

 

Ministar Alić sa saradnicima boravio u Srebrenici

 

Posljednji dogovori oko priprema za ukop 529 ubijenih Srebreničana

 

 

 

SREBRENICA, 9. jul/srpanj 2009. godine – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, u srijedu 8. jula 2009. godine sastao se Osmanom Suljićem, načelnikom Općine Srebrenica, i Rahmanom Alićem, komandirom Odjeljenja Državne agencije za istrage i zaštitu pri Memorijalnom centru „Potočari“, u okviru posljednih priprema za ukop srebreničkih žrtava u MC „Potočari“.

Ministar Alić sa svojim saradnicima interesovao se o stanju u Srebrenici vezano za posljednji ispraćaj 529 Srebreničana u julu 1995. godine.

Dogovorene su sve aktivnosti iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi ovaj događaj protekao sigurno.

Načelnik Suljić je informisao ministra Alića da se ove godine očekuje najveći broj ljudi, negdje oko 60 hiljada.

Na ovom sastanku ministar je informisan i o „Maršu mira - put spasa“ u kojem ove godine je prijavljeno oko 4.000 učesnika iz BiH, ali i cijelog svijeta, što je do sada najmasovnije učešće u maršu.

Nakon sastanka, ministar Alić i njegovi saradnici posjetili su Memorijalni centar „Potočari“, gdje su obišli mezarje, položili cvijeće i odali počast ubijenim.

Ministar Alić je sa svojim saradnicima na Crnom vrhu dočekao učesnike „Marša mira - put spasa“, nakon čega je zajedno sa učesnicima prošao dio puta. (KRAJ)