U Ljubuškom održan sastanak federalnog ministra unutrašnjih poslova sa svim kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova

Ljubuški,

14.08.2009.

LjUBUŠKI, 14. avgust/kolovoz 2009. godine – U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona u Ljubuškom je danas održan redovni sastanak Muhidina Alića, federalnog ministra unutrašnjih poslova, sa kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova.

Na današnjem sastanku prezentovane su informacije o stanju sigurnosti u svih 10 kantona, sa posebnim osvrtom na stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona, budući da je Parlament FBiH tražio inforamiciju o stanju sigurnosti na području ovog kantona, a vezano za dva slučaja upotrebe vatrenog oružja u diskotekama Roma i Palma.
Druga tačka dnevnog reda bile su trenutne aktivnosti na donošenju kantonalnih zakona o unutrašnjim poslovima.


U vezi sa prvom tačkom dnevnog reda, zaključeno je da je sigurnosno stanje na području Tuzlanskog kantona zadovoljavajuće, kako i u svim ostalim kantonima.

Međutim, svi ministri su se složili da policija ostvaruje dobre rezultate, ali su i dalje generalni problem povratnici u izvršenju krivičnih djela i maloljetnici kao izvršioci krivičnih djela, te nepostojanje adekvatnih ustanova za njihov smještaj i rehabilitaciju i izdržavanje kazni.

Ministri prisutni na današnjem sastanku, dajući podatke o stanju sigurnosti iz svojih kantona, istakli su veoma dobre rezultate iz oblasti saobraćaja, osvrčući se na Akcioni plan za provedbu mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.¬-2013.” koji ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, te poginulih i teže povrijđenim na cestama u FBiH, za 30 % do 2013. godine. Ovu stretegiju provodi Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa svim kantonalnim ministarstvima.

Ipak, upozorili su na činjenicu da većina magistralnih puteva za godinu dana postane ulica, jer postavljanje reklama, znakova, izgradnja improvizovanih priključnih puteva, u mnogome ugrožavaju sigurnost prometa.

 

Istaknuto je i da su poduzete mjere i aktivnosti iz ovog Akcionog plana, pokazale svoju svrsishodnost, a to je smanjen broj saobraćajnih nezgoda, a samim tim broja poginulih i teže povrijeđenih.
U postojećem stanju recesije danas se razgovaralo o materijalnom stanju pripadnika policije, te na osnovu podataka iz svih kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova analizirat će se postojeća situacija i dati preporuke Federalnoj i kantonalnim vladama oko rješavanja ovih problema.
Na kraju sastanka je formirana Radna grupa koja je usvojila zaključke sa današnjeg sastanka koje će zajedno sa Izvještajem o stanju sigurnosti u FBiH i Tuzlanskom kantonu prezentovati Vladi i Parlamentu FBiH. (KRAJ)