Održan sastanak federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova - Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije glavni prioritet – Ohrabrujući rezultati po pitanju sigurnosti u saobraćaju

Tuzla,

23.10.2009.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE


Održan sastanak federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova

Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije glavni prioritet – Ohrabrujući rezultati po pitanju sigurnosti u saobraćaju

(TUZLA, 23.10.2009.godine) – Na današnjem sastanku federalnog i kantonalnih ministara unutrašnjih poslova, koji je održan u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, zajednički je konstatovano da se stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine u periodu juli, august, septembar kreće u okvirima višegodišnjih trendova te se na osnovu toga ocjenjuje kao stabilno. Međutim, pojedini izdvojeni događaji su uticali na naglašeniji osjećaj nesigurnosti građana.

Konstatovano je da postoji nesumnjiva veza između elementarnog osjećaja sigurnosti građana i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji neposredno utiče i na tzv. ulični kriminal i stanje sigurnosti uopće. Zbog toga je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije označena kao glavni prioritet u radu policije u narednom periodu.

Pored toga, ocjenjeno je da su postignuti značajni rezultati po pitanju stanja sigurnosti u saobraćaju što je direktna posljedica zajedničkog strateškog djelovanja federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po pitanju sprovođenja Akcionog plana temeljenog na dokumentu Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog sabraćaja. Zaustavljena je višegodišnja tendencija rasta broja poginulih i teško povrijeđenih u saobraćaju. Za prvih godinu dana primjene ovog Akcionog plana, smanjen je broj poginulih za oko 7 % i teško povrijeđenih za oko 11 %.Najmanje 17 ljudskih života je spašeno ovim aktivnostima. Takvi, ohrabrujući trendovi se bilježe i tokom mjeseca jula, augusta i septembra.

Zajednički je ocjenjeno da postoji izražena potreba za donošenjem Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima na nivou države Bosne i Hercegovine, kojim će se se jasno propisati prava i obaveze sportskih klubova,sportskih saveza, navijačkih skupina,policije. Time će se uvesti red u organizaciju pojedinih sportskih takmičenja u cijeloj Bosni i Hercegovini i što je posebno važno osiguraće se potrebni uvjeti za nesmetano i sigurno odvijanje ovih događaja.

Za bolje stanje sigurnosti građana u budućem periodu je potrebno dalje materijalno tehničko i kadrovsko jačanje policije, osiguranje adekvatnih objekata policije,adekvatna kaznena politika,izmjene pojedine zakonskih propisa te poboljšanje zatvorskih kapaciteta u Federaciji BiH.

Razmatrana je mogućnost prelaska na rad odnosno razmjene policijskih službenika između pojedinih ministarstava unutrašnjih poslova. Na ovaj način bi se bez narušavanja postojećeg sistema upošljavanja policije iz građanstva, otvorila mogućnost za uspostavu nacionalnog balansa te rješavanje pitanja viška odnosno manjka policijskih službenika u pojedinim ministarstvima unutrašnjih poslova.


Na današnjem sastanku je razmatrana i inicijativa za novim sistemom policijske obuke koji je podržan od strane svih prisutnih ministara unutrašnjih poslova. (Kraj)