Svečana dodjela certifikata polaznicima kursa iz oblasti terorizma na Policijskoj akademiji FMUP-a

15.04.2011.

 

SAOPćENJE ZA MEDIJE
 
Svečana dodjela certifikata polaznicima kursa iz oblasti terorizma na Policijskoj akademiji FMUP-a
 
 
Sarajevo, 15. april/travanj 2011. –  U svečanoj sali Policijske akademije FMUP-a na Vracama danas je upriličena ceremonija dodjele certifikata povodom završetka obuke polaznika kursa „Forenzičko ispitivanje mjesta izvršenja krivičnog djela terorizma“ u organizaciji Ambasade SAD-a. Kurs je održan od 4. 4. do 15. 4. 2011. godine, a obuku su uspješno prošla 24 polaznika iz različitih policijskih struktura na nivou BiH i Federacije BiH.
 
Ministar Kurteš je prilikom obraćanja prisutnima izrazio zadovoljstvo nastavkom uspješne višegodišnje saradnje Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade SAD-a u Sarajevu i FMUP-a organiziranjem obuke pripadnika snaga sigurnosti u BiH na Policijskoj akademiji, istaknuvši važnost obuke  o terorizmu kao najvećoj prijetnji sigurnosti:
„Sastav polaznika potvrđuje da unutar svake od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini postoji svijest o tome koliko je terorizam zaista opasan u svom biću, uz istovremenu opredijeljenost da se svakom pokušaju realizacije takvog napada, bez obzira ko da ga pokuša izvršiti ili prema kome ili čemu bi on bio usmjeren, mora odlučno suprotstaviti svim sredstvima.
 
Na kraju obraćanja ministar Predrag Kurteš zahvalio se organizatorima i instruktorima za iskazano nesebično zalaganje u prenošenju znanja i spremnosti da pomognu i omoguće policajcima sticanje vrhunskog znanja iz oblasti sigurnosti.